Скупштина Србије усвојила Закон о планском систему

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је данас Закон о планском систему  Републике Србије, чија примена би требало да обезбеди одрживи раст и развој Србије, као и ефикасно спровођење процеса приступања Европској унији, посебно у контексту захтева који проистичу из преговарачких поглавља 17 и 22.
skupstina srbije dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Применом овог Закона требало би да се успостави ефикасан, транспарентан, координисан и реалистичан систем планирања Републике Србије, аутономне покрајине и јединица локалне самоуправе, који покрива све кључне аспекте социјалне и економске развојне политике и регионалног и просторног развоја, уз оптимално коришћење буџетских средстава.

Законом се прописује обавеза спровођења анализе ефеката јавних политика приликом израде свих докумената јавних политика и повезивање тог процеса са процесом анализе ефеката прописа, наводи се у образложењу Закона.

Тиме се обезбеђује ефикасан плански систем и повољан регулаторни оквир за развој друштва.

Законом се прописују формати и обавезна садржина различитих планских докумената у циљу уједначавања праксе да би се успоставио конзистентан, ефикасан и транспарентан плански систем.

Овим прописом се уводи и обавеза праћења и вредновања усвојених јавних политика и прописа.

На Предлог овог закона поднето је укупно 534 амандмана, од чега је владајућа већина поднела око 380.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести