Скупштина Војводине предлаже Закон о финансирању Покрајине

Покрајинска влада неће више чекати на окупљање Радне групе за израду Закона за финансирање Војводине, рекао је данас покрајински секретар за финансије Зоран Радоман и најавио да ће о предлогу

тог закона Скупштина Војводине расправљати већ у фебруару и упутити га републичком парламенту.

Радоман је истакао да више није сигуран да ли и даље постоји Радна група, која се од оснивања, пре две године, састала само једном, а њен рад је одлаган два пута због "актуелне политичке ситуације и обавеза министра".Он је оценио да је то сигнал да не постоји добра воља да се тај проблем реши.

"Бивши министар финансија Лазар Крстић је сазвао тај састанак и након њега нико није помињао радну групу, нити се она састајала. Актуелни министар финансија ми је у једном телефонском разговору поменуо да би требало оформити радну групу, али се о томе више није причало", објаснио је Радоман за Радио телевизију Војводина.

Он је подсетио и да је Покрајинска влада у неколико наврата позивала републичку на сарадњу, али да званичан одговор није стигао."А показало се да за тим итекако има потребе. Како у случају доношења закона, тако на пример и у случају сомборског “Алексе Шантића”, Жежељевог моста...", навео је Радоман.

Покрајински секретар за финансије је оценио да не види ниједно друго решење него да војвођанска скупштина расправља о Закону о финансирању и упути га на разматрање републичкој."Очекујем да ће до тога доћи већ у фебруару, а предстоји нам да о томе разговарамо и са коалиционим партнерима", рекао је Радоман.Према његовом мишљењу, усвајањем тог закона отклонио би се низ дилема у погледу финансија.

"Поред поштовања уставне обавезе, унапредили бисмо привредни живот Војводине, финансирање из покрајинског буџета би било извесније, решили бисмо проблем потраживања Покрајине од предузећа у реструктурирању, као што је “Алекса Шантић”, градње у случају Жежељевог моста и слично", навео је он.
Покрајински секретар је додао и да републичка влада тражи поштовање Устава, а да, када то тражи Покрајина путем предлога, амандмана или обраћања Уставном суду, остаје ускраћена за одговоре.

Он је подсетио да је Покрајинска влада у неколико наврата у јавност износила своје предлоге о финансирању Војводине, као што су били Платформа за финансирање Војводине и један нацрт закона.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести