Скупштина Војводине усвојила деветомесечни извештај о извршењу буџета

Посланици Скупштине Војводине, већином гласова, усвојили су извештај о трошењу покрајинске касе за првих девет месеци ове године.
skupstina
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Док деветомесечни извештај за представнике владајуће већине показује привредни раст у покрајини, а расходи војвођанске касе представљају одговорно трошење и улагање у равномеран развој Војводине у свим областима, за опозицију рачуница за прва три квартала текуће године показује да се најбоље троше трансферна средства, док је проценат искоришћености новца за предвиђене капиталне инвестиције изузетно низак и показује неспособност покрајинске власти

Посланик Српске напредне странке и председник Одбора за буџет и финансирање Скупштине Војводине Јован Лазаров у својој дискусији је напоменуо да Покрајинска влада, благовременим достављањем извештаја Скупштини, показује поштовање према свим посланицима парламента, што у прошлом сазиву никако није био случај.

„Из овог деветомесечног извештаја се види да смо у односу на основни буџет од 63,6 милијарде, имали повећање прихода који су резултирали с два ребаланса. У првом основни буyет је повећан 2,489 милијарде, а у другом, крајем авуста, додатну 1,308 милијарду“, навео је Лазаров.

„То показује да су у односу на исти период прошле године уступљени приходи Републике АП Војводини порасли 2,303 милијарде динара: порез на зараде 345,7 милиона и порез на добит 1,987 милијарду.“

Лазаров сматра да су ти показатељи сведоче о добром привредном амбијенту, односно о томе да су привредни субјекти који послују у АП Војводини забележили одличан резултат, док увећан порез на зараде као део прихода Републике Србије показјује да је дошло до повећане запослености. Он је навео да је политика Игора Мировића резултирала тиме да су наменски капитални трансфери из Републике извршени у износу од 1,019 милијарду динара. Он је рекао и да се рефинансирањем јавног дуга Војводине уштедело 2,2 милиона евра на каматама и да тренутно јавни дуг Војводине износи 7,39 милијарди динара.


Многи пројекти у току

Павле Будаков је нагласио да деветомесечни извештај о буџету не даје пуни увид с обзиром на то да су многе процедуре које морају бити у складу са законом још у току – попут пројеката у здравству, неколико стотина инвестиција на школским објектима, изградње зграде РТВ-а, израда пројектно-техничке документације за израду заливних система у Војводини...

„Праву ситуацију ћемо имати тек након дванаестомесечног извештаја, а можда ће прави извештај заћи и у 2018. годину. У деветомесечном извештају видимо континуитет и с обећањима која су дата приликом формирања ове покрајинске владе и приликом усвајања буџета за 2017. годину“, оценио је Будаков.


„Мора се увек говорити и о томе како је настао тај јавни дуг, који је у једном тренутку износио више од 13 милијарди динара, иако је бивша покрајинска администрација имала приватизационе приходе. Потрошила их је на катастрофалне капиталне пројекте који нису довршени ни данас, а задужила је грађане Војводине враћањем јавног дуга“, истакао је Лазаров.

„Нова Покрајинска влада је без задуживања и приватизационих прихода смањила јавни дуг и води одговорну економску политику која доводи до повећања запослености и броја привредних субјеката у Војводини.“    

Радикали су изразили негативан став по питању шестомесечног извештаја, а председник посланичке групе СРС-а Ђурађ Јакшић рекао је да је у првих девет месеци реализација капиталних расхода „катастрофална”. Он је рекао да би СРС више од 800 милиона динара намењених за изградњу нове зграде Радио-телевизије Војводине, који је окарактерисао као авантуристички пројекат, преусмерио на помоћ пољопривредницима у санирању штете од суше ове године.

„Нажалост, читава 2017. година – а то ћемо читати и из завршног рачуна – потрошена је и протраћена за Аутономну Покрајину Војводину“, оценио је Јакшић.

„Ни у чему се не разликује од претходних година, чак су биланси и резултати у овој години лошији у односу на 2016.“

За шефа посланичке групе Лиге социјалдемократа Војводине Бранислава Богарошког деветомесечни извештај о трошењу буyета показује добро пуњење и лоше трошење буџета и због тога посланичка група на чијем је челу није подржала предложени извештај.

„Појавила се разлика од целих девет милијарди динара које је требало да буду утрошене до краја деветог месеца 2017. године, а нису, и то управо на оним најбитнијим ставкама. Тамо где је креација Покрајинске владе, где је требало инвестирати у привреду, пољопривреду, у развој Војводине, резултати су веома лоши. Од предвиђених 16 милијарди за капитална улагања ни пуних пет није реализовано закључно с деветим месецом ове године“, казао је Богарошки, додајући да је убедљиво најгора ситуација с Управом за капитална улагања јер није реализовано ни 20 одсто од своте планиране за развој инфраструктуре и друге инвестиције у покрајини.

Он је додао да се и трансферна средства из Републике за капиталне пројекте не троше у планираном обиму и да ће на крају године остати велика сума нереализованг новца, који ће бити приказан као суфицит, али не зато што се штедело, већ зато што се није инвестирало.

Шеф посланичке групе Социјалистичке партије Србије – Јединствене Србије Павле Будаков изјавио је да има више разлога због чега је та посланичка група за усвајање деветомесечног извештаја, а један од њих је што се у покрајинској каси нашло пет милијарди више него што је предвиђено, што је у највећем делу обезбеђено из пореза на добит предузећа и пореза на зараде. То показује повећану привредну активност у Војводини, отварање нових компанија и запошљавање, као и чињеница да је незапосленост пала на испод 14 процената.

Шеф посланичке групе Демократске странке – Демократске странке војвођанских Хрвата Горан Пауновић рекао је да се и у деветомесечном извештају види да се наставља негативан тренд предвиђене реализације буyета који је био приметан у шестомесечном извештају. Он је напоменуо да је за његову посланичку групу непознаница како се маса зарада у покрајинској администрацији повећала 30 милиона динара, иако су плате замрзнуте и на снази је закон о забрани запошљавања, док су трошкови за третман комараца милион евра већи од прошлогодишњих.

„Нисмо оптимисти да ће буyет да испуни очекивања грађана“, нагласио је Пауновић.

Посланичка група „Доста је било” такође је ускратила подршку усвајању деветомесечног покрајинског рачуна, уз образложење да је проценат планиране реализације буџета изузетно низак, нарочито у домену капиталних инвестиција.

„Улазимо у последња три месеца с огромним заостацима у реализацији најважнијих пројеката“, казала је шефица те посланичке групе Светлана Козић, додајући да ће се посебно позабавити и критеријумима по којима је покрајински буџет финансирао медијске пројекте јер постоје подаци да су значајне суме дате тек формираним медијима за њихов рад.

А. Савановић – Е. Марјанов

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести