СПЕКТАКЛ У СНП Свечаном академијом ОБЕЛЕЖЕНО 105 ГОДИНА ОД ПРИСАЈЕДИЊЕЊА Војводине Краљевини Србији

Сто пет година од присаједињења Војводине Краљевини Србији обележено је вечерас свечаном академијом у Српском народном позоришту у Новом Саду, којој су присуствовали потпредседницa Владе Србије и министарка културе Маја Гојковић, председник Скупштине Војводине Момо Чолаковић, председник Народне скупштине Владимир Орлић, министар за рад Никола Селаковић, председник СВМ-а Балинт Пастор, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, посланици Народне и Скупштине АП Војводине, чланови Републичке и Покрајинске владе и представници многобројних научних, просветних, културних и привредних установа. Одлука Велике народне скупштине Срба, Буњеваца и осталих Словена Баната, Бачке и Барање, одржане 25. новембра 1918. године, о присаједињењу круна је сна и тежње о националном ослобођењу, који су, како је рекао председник Покрајинске владе Игор Мировић, сањали и Бранковићи, а Јаша Томић, Славко Милетић, Блашко Рајић, Јован Храниловић, Људевит Мичатек, Игњат Павлас и стотине других посланика из Бачке, Баната и Барање претворили у јаву.
d
Фото: Покрајинска влада

Као потврду да садашње генерације с дубоким поштовањем гледају на постигнућа предака, чувају и остварују њихове идеале Мировић је навео чињеницу да је Војводина нераскидиви део Републике Србије, и то што је Војводина и данас место равноправних људи и што се у њој одлучно води политика која снажно подржава очување сваког идентитета, па отуда и вертикала образовања на језицима мањина од предшколског до факултетског, развијен систем јавног информисања на тим језицима и очуваност њихових културних и других специфичности.

- Да смо достојни својих великих предака који су чинили све и за економски просперитет свих који у Војводини живе, потврђује и то што је Војводина поново место отварања нових фабрика и нових радних места, о чему најбоље сведочи податак да је у њој некада застрашујућа двоцифрена стопа незапослености данас пала испод осам процената. Томе је, уз остало, у великој мери допринео и готово невероватно брз развој сектора информационих технологија у којем предњачимо не само у Србији, али и чињеница да у Универзитету у Новом Саду, имамо изузетан центар врхунског високог образовања и то не само за тај сектор већ у све друге области друштвеног живота. Део нашег дуга према онима који су се вековима борили, а у новембру 1918. године и изборили за будућност коју ми данас живимо и коју ће живети и наши потомци, јесу и нови аутопутеви, мостови, брзе саобраћајнице и регионални и локални путеви, најмодерније брзе пруге. Део тог дуга је и чињеница да смо од 2016. године до данас у обнову здравственог система Војводине уложили више од 25 милијарди динара, па отуда и нови и обновљени институти, клинике и болнице, нова врхунска медицинска опрема – рекао је Мировић.

Фото: Покрајинска влада

На свечаности у СНП-у додељене су покрајинска признања, установљена 2018. године, овогодишњим лауреатима. Највише покрајинско признање, награда „Михајло Пупин“ уручена је Радмили Ракин Мартиновић, редовном професору на Академији уметности и директорки Музичке школе „Исидор Бајић“ у Новом Саду. Покрајинско признање у области образовања „Ђорђе Натошевићˮ додељено је Марти Киш Бутерер из Новог Сада, уметници и наставници ликовног васпитања у пензији, а признање „Лазар Дунђерскиˮ намењено за успехе на пољу привреде добила је компанија „Техномаркет“ из Панчева.


Испуњен човек је срећан човек

У име свих награђених Радмила Ракин Мартиновић је рекла да у океану живота понети таласима стваралаштва, свако зна колико то стваралаштво захтева завеслаја, упорности, одрицања, и неодустајања, али да се понекад чини да се можда и не може даље.

- Упорност, посвећеност, веровање доноси једино резултат. Неки кажу да награде не значе ништа, други да значе све. Награде јесу важне, оне су путоказ да је курс на ком си добар, и даје ветар у леђа, али завеслај је и даље у вашим рукама. Желим као неко ко је готово четири деценије посвећен младима и њиховом образовању, култури и ументости да поручим: “Знање је најважније, усавршавање свакога дана и управо тај завеслај о ком сам говорила, јер без знања нема покушаја, без покушаја нема напретка, без напретка нема остварења, а без остварења нема испуњења. Испуњен човек је срећан човек” – рекла је Радмила Ракин Мартиновић.


Фото: Покрајинска влада

Покрајинско признање у области равноправности полова „Милица Томићˮ додељено је председници Удружења жена „Великоселке“ Драгани Ђурђевић из Банатског Великог Села. Академском друштву за неговање музике „Гусле“ из Кикинде, припало је признање у области културе „Ференц Фехерˮ, док је покрајинско признање за спортска достигнућа „Момчило Тапавицаˮ отишло у руке баскеташу „три на три“ Страхињи Стојачићу из Новог Сада.

Зoрица Милосављевић

Фото: Дневник/Р. Хаџић

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести