Србија има политичку вољу за превазилажење инцидента

Одлагање посете албанског премијера Едија Раме Београду с 22. октобра на 10. новембар и даље је оставило отворене вруће дипломатске линије, а шеф дипломатије Ивица Дачић најавио је да ће то бити једна од тема

 његових  разговора с европским званичницима у Бриселу.

Значајну улогу за резултате недељног получасовног разговора премијера Александра Вучића и Раме одиграла је, по признању актера из Тиране, немачка канцеларка Ангела Меркел. Вучић је, уз констатацију да је задовољан телефонским разговором с Рамом везано за посету премијера Албаније, рекао да све проблеме треба решавати разговором, али да Србија не дозвољава да било ко понижава државу и народ. У заједничком саопштењу двојице премијера се наводи да су се сагласили у томе да су инциденти на стадиону у Београду током утакмице Србија–Албанија по својој суштини били веома несрећни.

– Ту ситуацију треба превазићи, а да би се она превазишла, потребна је политичка воља, а Србија је има – рекао је министар Дачић, и истакао да је добро што је Рамина посета одложена.Шеф дипломатије је новинарима у „Палати Србије” рекао да треба да се утврди како и зашто се догодио инцидент и како се на утакмици појавио дрон који је носио заставу такозване велике Албаније.

– Све то што се десило на утакмици није добро јер се подстичу тензије и долази до негативног развоја односа и регионалне нестабилности. Ја сам мислио да се беспилотне летелице користе у мировним мисијама, а код нас на Балкану се користе и на фудбалским утакмицама, с политичким порукама – истакао је Дачић, уз оцену да није добро то што се збило на утакмици Србија–Албанија.

Он је нагласио да је Србија несумњиво опредељена за наставак регионалне сарадње и отворени разговор о свим проблемима и проблематичним ситуацијама да се оне у будућности не би понављале. На питање да ли мисли да је две недеље довољно да би се припремила позитивна атмосфера за Рамину посету, Дачић је одговорио потврдно.

– Мада знам да на нашим просторима ниједно време није довољно – додао је он, и подсетио на то да с неким земљама Западног Балкана већ 20 година трају расправе о међусобном помирењу.На питање новинара да ли ће, с обзиром на одлагање Рамине посете, у Београду бити одржан регионални скуп посвећен економском управљању који је најављен за четвртак, Дачић је одговорио да се управо с Бриселом обављају завршне консултације о томе.

– Ми смо спремни да организујемо такав скуп без обзира на одлагање посете албанског премијера, али сачекаћемо разговоре с Бриселом – рекао је српски шеф дипломатије, и најавио данашње разговоре о наставку успешне сарадње и албанском инциденту у Београду с новом високом представницом ЕУ Федериком Могерини, као и њеном предходницом Кетрин Ештон, те представницима Европске службе за спољне послове.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма сматра да је премијер Вучић донео мудру одлуку да одложи посету премијера Албаније. Истакао је да је за Србију важно да разговара и с онима који о њој мисле лоше.

– Србија је на европском путу и за нас је важно да је Европа видела ко су организатори спуштања заставе „велике Албаније” на стадион „Партизана” – рекао је Палма, који је осудио нападе на радње Албанаца у Војводини, и оценио да то „није порука коју треба слати у свет већ да су сви грађани исти и да Србија поштује права националних мањина”.

И аналитичари сматрају да је одлагање Рамине посете било неопходно јер инцидент на стадиону с развијеном заставом „велике Албаније” представља највећу провокацију и увреду. Професор Факултета политичких наука у Београду Драган Симеуновић указао је на став међународне заједнице, која је желела „да се све и даље одвија као да се ништа није десило”, упркос томе што је на утакмици високог ризика, која, сматра, уопште није ни требало да се одигра, могло бити изазвано крвопролиће.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић је оценио за наш лист да је Србија одлагањем Рамине посете Београду упутила поруку да ни са ким неће разговарати о накарадним пројектима као што је тзв. Велика Албанија.– Послали смо поруку да Србија није ничија монета за поткусуривање, али је спремна да разговара – додао је Анђелковић, који сматра да Србија настоји, колико је год то могуће, да нормализује односе с Албанијом.

Д. Миливојевић
 

Албанска офанзива

Професор ФПН-а Драган Симеуновић сматра да ће тешко доћи до неког логичног извињења албанске стране, али да се може очекивати да ће састанка премијера бити јер то траже спољни фактори и постоји притисак међународне заједнице и на српску и на албанску страну. Он је указао на то да су „Албанци у офанзиви” и да, због пројекта „велике Албаније”, разлога за бригу имају и Црна Гора и Македонија и Грчка.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести