Српске странке са КиМ ОШТРО ОДГОВОРИЛЕ КУРТИЈУ Срби НЕЋЕ УЧЕСТВОВАТИ НА ПОПИСУ

КОСОВСКА МИТРОВИЦА:  Српске странке на КиМ - Српска листа, Партија косовских Срба, Српски народни покрет и Српска демократија противе се учешћу Срба на попису становништва који је данас почео на Косову и Метохији, а неке од њих траже одлагање процеса до даљег.
1
Фото: Youtube Printscreen

Српска листа поручила је данас премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију и онима који га подржавају да српски народ неће учествовати на предстојећем лажном попису на КиМ у организацији Куртија, којим жели да потврди свој  успех у протеривању Срба.

Како се наводи та одлука је донета имајући у виду вишегодишњу репресију режима Куртија над српским народом на Косову и Метохији, са циљем етничког чишћења свега српског са ових простора.

"Учествовање у процесима које организује Курти било би највеће понижење за српски народ у тренутку када је тај исти Курти Србима ускратио право на пензије, плате, онемогућио нормално функционисање здравства, социјалних давања, укинуо право гласа, хапсио и прогонио Србе, силом окупирао општине, милитаризовао север Косова и Метохије, забранио вакцинацију и допремање лекова, онемогућио допремање хране и намирница из централне Србије, укинуо све постигнуте споразуме и њима гарантована права српском народу, забранио српску штампу, укинио одговорност за упуцавање Срба, и српске деце, насилно наметнуо своје лажне градоначелнике у српским општинама, извршио практично укидање српског писма на јавним местима и саобраћајним знацима", наводи се у саопштењу.

Истиче се и да Курти жели да овим пописом додатно нападне Србију са некаквим захтевима за ратну одштету, што додатно одвраћа сваког Србина да буде део тог процеса.

Истовремено Српска листа је позвала и међународну заједницу да престане да својим ћутањем подржава прогон српског народа и скрива се иза "разумевања" и скромних, анемичних саопштења.

"Попис у овим околностима свакодневне репресије над нашим народом и без повратка 250.000 расељених би била чиста легализација етничког чишћења које је спроведено над нашим народом од 1999. године до данас. Можда Куртију и вама то не смета, и можда ви имате силу на располагању, али српски народ неће прихватити да буде саучесник у тој прљавој работи", наводи се у саопштењу.

Партија косовских Срба Александра Јаблановића саопштила је да је попис неприхватљив јер долази у политички и безбедносно најизазовнијем и најнеповољнијем времену за Србе и позвала Србе да га бојкотују.

У саопштењу странке на Фејсбуку наводи се да је на северу КиМ и даље на снази одлука приштинских власти о "специјалној антитерористичкој операцији", да влада потпуна неинформисаност грађана у вези пописа и да приштинске институције нису способне да спроведу овај процес на ваљан начин.

Српски народни покрет ЗП сматра да је апсолутно неприхватљиво улазити у такав процес у овом тренутку, пре свега због једностраних одлука, распоређивања специјалних јединица на Северу, забране динара и угрожавања егзистенције, а "без реалне наде за боље сутра".

Наводе да је овај тренутак апсолутно неприхватљив да би се попис спровео у срединама у којима живи српски народ, као и да су свакодневно малтретирање, провокације и прогон кроз монтиране судске процесе и неосноване оптужнице, довеле до тога да свакодневно све већи број грађана српске националности напушта КиМ.

Српска демократија Александра Арсенијевића саопштила је да неће подржати попис и траже његово одлагање за "нека боља времена".

Како је наведено на Фејсбук страници странке постоји 1.000 разлога због којих тај процес не може да се подржи, међу којима су то што није време да се народ из српске заједнице пописује у тренутку када постоји проблем са одлуком тзв ЦБК о укидању платног промета, када већину пописивача у већински српским срединама не чине Срби, када постоји озбиљан одлив Срба са КиМ због институционалног насиља и када је поверење у приштинске институције од стране нашег народа непостојеће.

Дневник, Танјуг

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести