Свечани дочек за Земана, па тет-а-тет састанак с Вучићем

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић приредио је данас свечани дочек у Палати Србија за председника Чешке Милоша Земана, који борави у посети Србији.
Predsednici Zeman i Vučić/Tanjug/Predsedništvo Srbije
Фото: Танјуг/Председништво Србије/Председници Земан и Вучић

Чешку делегацију, коју предводи Земан, дочекали су и бројни министри у Влади Србије - Зорана Михајловић, Александар Антић, Ненад Поповић, Небојша Стефановић, Горан Кнежевић, Александар Вулин.

Након свечаног дочека, уследиће тет-а-тет састанак двојице председника, а затим и пленарни састанак са члановима две делегације.

Планирано је и потписивање два билатерална споразума, а потом ће уследити конференција за новинаре.

За 12.30 планиран је почетак Српско-чешког пословног форума.


Сарадња у области одбране и иновација

БЕОГРАД: Министри Србије и Чешке данас су, у оквиру посете делегације те земље, потписале два споразума о сарадњи, у присуству председника, Александра Вучића и Милоша Земана.

Споразум о сарадњи влада Србије и Чешке у области одбране потписали су министри одбране Александар Вулин и Лубомир Метнар.

Меморандум о разумевању између Кабинета министра задуженог за иновације и технолошки развој у Влади Србије и Министарства индустрије и трговине Чешке о сарадњи у области иновација, вештачке интелигенције и роботике потписали су министри Ненад Поповић и Карел Хавличек.


Уводна обраћања одржаће председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, и његов чешки колега Владимир Длоухи, као и двојица лидера Србије и Чешке Вучић и Земан.

Скуп ће бити прилика да се представи економска ситуација и пословна клима у Чешкој а потом и у Србији, као и да се одрже билатерални састанци српских и чешких компанија.

Земана је јуче на аеродрому "Никола Тесла" дочекао председник Србије, који је на Инстаграм налогу "будућностсрбија" уз фотографију с дочека написао да су односи између Србије и Чешке данас на највишем нивоу.

Вучић и Земан јуче су положили венце на Споменик браниоцима Београда 1914-1918. на Новом гробљу.

Чешка делегација почела је јуче званичну посету Београду.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести