ТЕМА „ДНЕВНИКА”: Ко ће бити Вучићев наследник у Немањиној 11

Председник Владе Србије Александар Вучић је неколико дана пре пута у Кину најавио да је близу имена новог премијера. Тиме су настављене спекулације о томе ко би га могао наследити у Немањиној 11.
vlada srbije, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Тражи се решење ребуса: да ли ће то бити неко од кадрова СНС-а или неко од садашњих министара који се воде као нестраначке личности или лидер социјалиста Ивица Дачић. Вучићево опредељење за мандатара зависиће најпре од приоритетних циљева који ће пред нови кабинет бити постављени. Ако се одлучи на то да га у влади замени особа из странке, од највећег поверења, онда сви углавном мисле на некадашњег министра правде Николу Селаковића, градоначелника Новог Сада и потпредседника СНС-а Милоша Вучевића, а помиње се и министар полиције Небојша Стефановић.

Селаковић је поново у жижу доспео недавно када је с премијером Вучићем посетио српског патријарха Иринеја. Селаковић, који је члан Председништва Српске напредне странке, изјавио је медијима, како јуче преноси Тањуг, да ономе ко заузме место Александра Вучића у Немањиној 11 неће бити нимало лако да одржи темпо свог претходника.

Према његовим речима, оно што би требало прво да уради онај ко заузме место премијера јесте да седне са Вучићем и са њим се договори куда и како даље да заједно воде Србију. Селаковић каже да не жели да се намеће, али да му је била част и задовољство да ради са Вучићем „зато што је он човек који иде испред свог времена и зато што Србија има срећу да јој он буде премијер, а ускоро и председник”.

„Свакоме ко дође на Вучићево место, у једну руку, ће бити много теже зато што ће за свог претходника имати најбољег или најспособнијег председника владе у послератној Србији, а са друге стране ће му бити лакше јер ће добити много уређенију ситуацију у области јавних финансија, привреде, иностраних послова, одбране, пољопривреде, по неким почетним корацима у образовању, а да не говоримо о здравству”, рекао је Селаковић.

На питање за кога би гласао у случају да он не буде премијер, а помињу се још три кандидата - министарка државне управе Ана Брнабић, потпредседник СНС Милош Вучевић и шеф дипломатије Ивица Дачић - Селаковић каже да би гласао за сваког кога Вучић предложи за премијера „јер је он небројено пута оправдао поверење које имам у њега и коме је поверење дало више од два милиона грађана Србије”.

Као човеку из СНС, како је додао, глас би најрадије дао партијском колеги Милошу Вучевићу. „Вучић изузетно добро зна шта ради и повлачио је потезе које је неретко изузетно мали број људи у том тренутку могао да разуме. Како је време пролазило, показивала се исправност његовог поступања”, навео је Селаковић.

У најужем кругу кандидата је, бар по медијским калкулацијама, министарка Ана Брнабић, а уколико је реч о економији, највеће шансе вероватно има актуелни министар финансија Душан Вујовић, али је питање како наћи његовог наследника у најважнијем ресору када су реформе у питању. 

Министар спољних послова и председник СПС Ивица Дачи у интервјуу за  Танјуг каже да о кандидатима за премијера још није било речи.


Консултације

Мандат Томиславу Николићу истиче 31. маја, у дану када је пре пет година положио заклетву пред народним посланицима. Пре неколико дана садашњи председник најавио је да ће примопредаја на Андрићевом венцу бити баш 31.маја. Новоизабрани шеф државе Александар Вучић у Дому Народне скупштине, праћен звуцима државне химне „Боже правде” треба да ступи на нову дужност.

Избору нове владе претходе консултације новоизабраног шефа државе с парламентарним странкама. Он ће мандат за састав владе поверити, сходно Уставу, ономе ко може да обезбеди парламентарну већину  од најмање 126 гласова, што за актуелну владајућу коалицију није никакав проблем.Рок за избор новог премијера је 30 дана од полагања председничке заклетве, тако да би Србија требало да добије нову владу крајем јуна, односно почетком јула.  На седници Скупштине Србије гласаће се у пакету за избор премијера и чланова владе.


„Као што сам говорио када су Социјалистичка партија Србије и Јединствена Србија доносили одлуку о председничком кандидату и истицали да треба да урадимо оно што је најбоље за Србију, а то је био Вучићев избор, исто тако је (и за премијера) потребно наћи најбоље решење за стабилност и наставак реформског пута Србије”, рекао је Дачић.

На медијске спекулације Дачић је поновио да сви који познају Вучића знају да ће медијско лицитирање именима кандидата само изазвати супротан ефекат.„То је ствар договора и политичке процене новог председника. Ја сам веома задовољан функцијом коју обављам, првог потпредседника владе и министра спољних послова. Премијер сам већ био. Наравно, ми политичари и постојимо да бисмо играли у првој лиги. Ако постоји потреба неког договора на ту тему, ја сам спреман да се о томе озбиљно разговара”, рекао је Дачић.

Он је истакао да Вучић зна да га никада није питао о могућем новом премијеру и нагласио да је глупост када неко тврди да је функција премијера нешто што ултимативно тражи.

Ни потпредседница Владе Зорана Михајловић није рада да открива карте када је о новој влади реч. Тврди, као и Дачић, да је задовољна својом позицијом у Влади. Једино што ипак не изоставља, већ подвлачи, јесте да је политички логично да будући премијер, пошто Александар Вучић преузме функцију председника Србије, буде из СНС-а. Она ипак истиче да јој се чини да, „и овог пута нећемо добити премијерку и прилику да видимо како би Србија изгледала кад би челу Владе била жена”.     

Светлана Станковић

Фото галерија: Дневник (Ф. Бакић), ЕПА (Коца Сулејмановић), Танјуг (Раде Прелић)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести