Тема: Коме смета председник српске владе?

Потпредседник Српске напредне странке и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић није искључио могућност да постоји „фронт” против премијера Александра Вучића,

у који су, уз „опозицију, такозване независне интелектуалце и новинаре”, индиректно укључене и поједине велике силе, „којима није по вољи стратешко опредељење Београда да сарађују и с Истоком и са Западом”. Он је нагласио да у Влади, али и унутар СНС-а, постоје појединци који су наклоњени противницима напредњака, а које одскора повезује једна невидљива рука. Реч је, наводи, о људима којима се не свиђа велики посао који је премијер започео јер их спутава у остваривању личних интереса.

Не желећи да спекулише о наводима појединаца да се у Србији спрема државни удар док је председник Владе у Кини, Стефановић је констатовао да је очигледно да Вучић смета многима.

– Смета некима у Влади који громогласно ћуте када се, рецимо, премијер и његова породица најбруталније блате у медијима – навео је министар, уз опаску да „нажалост, појединци из Владе као да траже заштиту тих закулисних играча, иако добро знају да Вучић не ради на миг амбасадора нити ће то чинити”. – Такви с Вучићем деле само слатке плодове и резултате којих има – тако тврде и ЕУ ММФ и Светска банка. Горке остављају њему. Свој став о њима сам изнео још давно. Смета и појединцима из СНС-а, који су долазак на власт схватили искључиво као јагму за новцем и добро плаћеним положајима. Нестрпљиви у наплаћивању изборне победе, јадикују и пишу му отворена писма.

Питање ко руши премијера Александра Вучића недавно је покренуо власник таблоида „Информер” Драган Вучићевић, који је, између осталих на списку оних којима смета јак председник Владе, навео једну од његових најближих сарадница Зорану Михајловић и коалиционе партнере – социјалисте. Главни ликови Вучићевићеве приче били су и главни уредник ТВ Н-1 Југослав Ћосић, власник „Курира” Александар Родић, бизнисмен Мирослав Мишковић, пуковник полиције Милан Миловић, министарка државне управе Кори Удовички, потпредседник СПС-а Бранко Ружић, функционер СНС-а Саша Мирковић, Тихомир Тришић и Дејан Јоцић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је „ипак рано говорити о томе да неко руши Вучића, али несумњиво многи настоје да га ослабе”.

– Хајде да кренемо од Запада, пре свега од САД: они не желе јаке лидере – наглашава Анђелковић у изјави за „Дневник”. – Не желе чак ни оне лидере с којима могу да сарађују, да буду довољно чврсти, да могу самостално да доносе одређене одлуке, па да траже и неке уступке заузврат. Америка свакако настоји да ослаби Вучића, као што се труди да ослаби Додика, Грујевског, као што је деловала у Румунији.

Како објашњава, циљ јој је да нема јаке лидере у региону.

Саговорник „Дневника” указује на то да се подразумева да унутар опозиције сви желе да ослабе Вучића, „они би га радо и срушили, али за то немају капацитете”. Кад је реч о одређеним члановима и функционерима СНС-а, „сигурно је да и они желе слабијег Вучића пошто би у том случају с њим могли да се договарају и да се ценкају јер у условима када је његов ауторитет неприкосновен, немају простора за ту врсту трговине”.

– Значи, многи желе да ослабе Вучића, али мислим да је сувише рано говорити о томе да га руше јер су сви свесни тога да је његова позиција сад таква да је рушење нереално. А друго, Запад је свестан тога да нема алтернативе, да би покушај рушења Вучића, који не би успео, само произвео хаос у Србији. Тога су свесни и многи у СНС-у, који су у врху а незадовољни су Вучићем, да без њега СНС не би био на власти, односно имао би много мању улогу, па би колач за поделу био много мањи. Тако да се може рећи да  многи настоје да притисну Вучића да извуку неке уступке, али мислим да су прејаке тврдње да га неко руши – закључује Анђелковић.

На опаску да је на удару медијских спекулација често потпредседница Владе Србије и СНС-а Зорана Михајловић и питање може ли она бити толико јака да притиска премијера, Анђелковић одговара:

– Мислим да не може. Познато је да она има јаке везе са западним амбасадама и западним центрима моћи, тако да многи полазе од тога да је њена моћ заснована на тим основама. Сада, у овој фази, она не може бити претња Вучићу, а вероватно неки полазе од тога да би сутра, када би Запад спонтано кренуо на Вучића, она могла постати таква претња, па онда, да то не би дочекали, сада делују против ње. Друго, њени ставови се разликује од већинског става у СНС-у. Када је, на пример, била прослава, годишњица СНС-а, огромна већина функционера присутних на тој свечаности, поздравили су руског амбасадора, а амерички и представници западних амабасада, конкретно британски, нису добили ни приближан аплауз. Зорана Михајловић одудара од тог духа, њени погледи су другачији, тако да то вероватно изазива антагонизам између ње и већинског дела функционера СНС-а, а код дела њих постоји страх да би она сутра могла бити експонент неких западних сила. У овом тренутку то није реално јер ни она, нити било ко други, нема моћ, у СНС-у или ван странке, да угрози Вучића – категоричан је тај политички аналитичар.

С. Станковић

В. Ђуричић

 

Михајловић: Тако је договорено с премијером

Потпредседница Владе Зорана Михајловић изјавила је да није део српске делегације која је у тродневној посети Кини зато што је тако договорено с премијером Александром Вучићем. Она је изјавила да је велики број пројеката о којима ће бити речи у Кини из њеног ресора и да је у Београду већ све припремљено. Подсетила је на то да је већ поптисан споразум за пругу Београд–Будимпешта и да ће модернизација те пруге почети у децембру.

– Не морамо сви бити тамо, али сви радимо на истом задатку и у истом циљу – казала је Зорана Михајловић.

Она је још једном поручила онима који је оптужују да руши Владу Србије и да цепа СНС, да се баве својим послом, због чега их је, како каже, Вучић и поставио на та места.

– Рекла сам све што сам имала на ту тему, па и у писаној форми, а могу само да додам: Другари, наставите да радите свој посао, због чега вас је премијер и поставио – казала је Зорана Михајловићева.

На молбу да прокоментарише прославу своје крсне славе, она је навела да је и о тој теми већ све речено.

– Испаде да је моја слава важнија од Ивкове, па траје и више од три дана – рекла је Зорана Михајловић, након што је медијски потенцирано присуство амбасадора САД Мајкла Кирбија на породичном окупљању.

 

Западу требају слаби лидери

На питање шта је то премијер Вучић „згрешио” Западу да је кренуо у његово слабљење, Анђелковић каже да је Запад настојао да ослаби Вучића од првог тренутка када је његов рејтинг прешао 20 и нешто одсто.

– Запад не воли чврсто утемељене лидере, потребни су им слаби и таква политичка ситуација у свакој земљи да има више конкурената за власт па да онда Запад арбитрира. Када је један у позицији да стабилно може да влада, то Западу улива страх да сутра може кренути путем геополитичке преоријентације. Мислим да то није ништа специфично везано за Вучића, то је њихова матрица, стандардно понашање – имати слабе лидере да би се они спутавали у евентуалном геополитичком покушају да се еманципују од Запада – упозорава наш саговорник.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести