Трепча ускоро прави фабрику батерија и акумулатора у Звечану

ЛЕПОСАВИЋ: Рударско - металуршко-хемијски комбинат олова и цинка Трепча би ускоро требало да започне изградњу фабрике батерија и акумулатора у Звечану, што ће бити прва велика инвестиција после вишедеценијског застоја у финансирању производних програма на КиМ, изјавио је данас генерални директор комбината Трепча Јован Димкић. 
1
Фото: Youtube Printscreen

Он је на бизнис форуму у Лепосавићу, на коме учествује више од 100 привредника из централне Србије и са КиМ у оквиру посете председника Србије Александра Вучића КиМ, рекао да је идеја за пројекат изградње фабрике потекла приликом претходне Вучићеве посете Косову и Метохији. 

Димкић је рекао Тањугу да ће ускоро Влада Србије прихватити студију изводљивости за изградњу фабрике батерија и акумулатора и да је студија тренутно у поступку ревизије. 

"У наредних пар недеља очекујемо да се и формално заврши тај поступак и већ имамо назнаке да је студија добила позитивну оцену", казао је Димкић. 

Предвиђана локација за изградњу фабрике је у Звечану у оквиру индустријског круга Трепче, а Димкић каже да је та инвестиција вредна 13,9 милиона евра и да би могла да се врати већ за три године. 

Према његовим речима, тим пројектом је предвиђено запошљавање 203 радника, мањим делом радника Трепче који су избегли још 2000. године из јужне фабрике у Косвској Митровици, а већим делом сасвим нових радника са простора КиМ. 

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести