ЗА ПОНЕДЕЉАК ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ Брнабић: Расправу о измени Закона о локалним изборима подржало 184 посланика

БЕОГРАД: Седница Скупштине Србије на којој ће се расправљати о изменама и допунама Закона о локалним изборима заказана је за понедељак у 11 часова, најавила је председница парламента Ана Брнабић.
1
Фото: Screenshot/RTV Pink

Она је на конференцији за новинаре рекла да ће претходно одржати Колегијум Народне скупштине у 9 часова за све посланичке групе како би се договорили о току седнице и начину рада.

"Оно што ми је драго јесте да је висе од две трећине посланика подржало предлог измена о допуна Закона о локалним изборима, укупно 184 посланика су предлагачи измена и допуна закона", рекла је Брнабић.

Прецизирала је да су подршку дали сви посланици владајуће коалиције, Народни покрет Србије, Ново лице Србије, Зелено-леви фронт, Еколошки устанак, самостални посланици Покрет слободних грађана, као и партија Шаипа Камберија.

"Заиста желим да искажем захвалност и задовољство због тога што смо постигли договор, што имамо овако велику подршку и што смо показали свим грађанима, без обзира за кога су гласили, озбиљност и одговорност, да можемо да разговарамо и да можемо да нађемо компромис око циљева који значе стабилност наше земље", рекла је Брнабић.

Она је изразила наду да ће Парламент наставити да функционише на тај начин и оценила да би то била позитивна промена коју би сви грађани подржали и која би допринела свеукопном смањењу тензија и подела у друштву, које Србији у овом тренутку не требају.

"Србија се суочава са озбиљним притисцима, са озбиљним изазовима и треба заједно да радимо и да направимо јединствену брану притисцима и изазовима. Ово нам, на крају крајева, то и омогућава, као и време да се бавимо озбиљнијим питањима", рекла је Брнабић.

Фото: Screenshot/RTV Pink

Руководили смо се Уставом и законом

- Око тога да 2. јун као датум избора одговара Вучићу и мени, то кажу они који су предложили тај датум. Ми нисмо бирали датум избора него смо се руководили законом и уставом. Дражали смо се тиме да се 2. одрже београдски избори када им је и законски рок, а да можемо да се договоримо о свим локалним изборима. Опозиција је прво инсистирала на обједињавању да све буде 2. јуна, онда су дали предлог да се све одложи за неки тренутак крајем године. Оба предлога су била на столу, изабрали смо онај који није био у супротности са Уставом. Одлагање београдских избора било би у супротности са Уставом. Захваљујем онима који су показали озбиљност и одговорност. Са друге стране не разумем оне као што је Ђилас, Тепић, Милош Јовановић који је то тражио, али добро, нека они то објашњавају грађанима. Грађани све и увек виде, знају да цене, нису глупи и слепи.

О Сребреници

- Што се тиче Резолуције о геноциду, последице по Србији биће, много више и веће последице биће по свет, по УН, по међународне односе, у кратком року, средњем а свакако у дугом року. Не постоји правило које нису прекршили да дођу до ове резолуције о Сребреници. Заобишли су СБ, БиХ је третирана као земља која може да угрози мир и стабилност због чега и постоји високи представник. Сва питања која се тичу БиХ морају да иду на СБ. Ако ћете то да прекршите у реду, велики сте и силни. Величина ваша се круни јер немате обзир према процедурама, све више земаља су фрустиране, не желе да их третирају као жемље другог реда и онда се мења светски поредак. Тај преседан који праве ће и други користити. Ако то себи дозвољава Немачка, Велика Британија, што то себи не би и други дозволили. Имаћете први пут, уколико се то нађе на дневном реду, по први пут ћете имати тако озбиљну тему као што је геноцид, а да ће бити прегласавања.

(Дневник, Kurir, Танјуг)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести