Угљанинов "прст у око" држави

Одлазак председника Бошњачког националног већа и лидера СДА Санџака Сулејмана Угљанина у Приштину да "Хашиму Тачију честита Дан државности" оцењен је данас од стране актера

српске политичке сцене и аналитичара нелогичним потезом, којим се гура "прст у око држави".Премијер Александар Вучић, којег су новинари питали да прокоментарише тај чин, рекао је да је то доказ да је била исправна својевремена одлука да Угљанин не буде део Владе.

Министар трговине, туризма и телекомуникација и председник СДПС Расим Љајић сматра то политички нелогичним потез, и да у њему не види никакав циљ, "осим терања ината на властиту штету".Како је рекао за Танјуг, Угљанинова честитка и карактерисање Косова као демократске, мултинационалне и мултиконфесионалне државе спорна је са свих аспеката и може само штетити Угљанину, његовој странци, а највише Бошњацима у Санџаку.

"Ово је прст у око држави у којој Бошњаци живе и акт неповерења према овој држави. Овакав потез повећава јаз између Бошњака и државе у којој они остварују своја права", рекао је Љајић.

Министар наводи да осим чињенице да је Угљанин дао подршку постојању државе Косово и тако се успротивио ставовима Владе као и вечинском расположењу у Србији без обзира на то да ли се ради о власти или опозицији."Нико у Санџаку не може да нађе разумевање за ову врсту полтичке активности, а овим је Угљанин донео себи негативне поене и у народу који представља и у држави у којој зиви" , уверен је Љајић.

Војни и политички аналитичар Зоран Драгишић сматра да је реч о политичком егзибиционизму, мада није јасно коме се заправо Угљанин "обратио" овим чином.

"То је политичко самоубиство, акт нелојалности према Србији, земљи у чијој власти је до скоро учествовао", истиче Драгишић и додахје да је уверен да 99 одсто Бошњака не подржава потез Угљанина и не дели његово мишљење.Уколико је желео да добије подшку Бошњака на Косову - то је погрешно, истиче Драгишић, јер они деле проблеме свих неАлбанаца који живе на овој територији и сигурно не деле његову подршку држави Косово.

Из Демократске странке Србије кажу да Угљанин континуирано некажњено провоцира Србију и подсећају да је он као министар без портфеља, присуствовао откривању табле осуђеног ратног злочинца Аћиф Ефендије у Новом Пазару.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести