Усвојен буџет за 2015. годину

Посланици Скупштине Србије усвојили су рано ујутро буџет за 2015. годину, као и ребаланс буџета за 2014. Усвојен је и пакет пратећих закона. После више од 19 сати рада, посланици су завршили расправу о више од 240 амандмана

на други ребаланс буџета за 2014. годину и на предлог буџета за 2015, након чега су тек у пет часова стартовали с гласањем.

Целодневни и целоноћни рад парламентараца је нешто пре два сата доведен на ивицу инцидента након што су потпредседник Скупштине из редова СНС-а, председавајући Игор Бечић, и посланик ДС-а Драган Шутановац ушли у вербални сукоб. У тренутку када је Шутановац почео да образлаже амандман који се тицао МУП-а и споменуо набавку некакве камере, Бечић му је искључио микрофон, уз опаску да се то што говори не односи на амандман. Изнервирани Шутановац је с места добацио Бечићу „Олошу”, а потом и „Ђубре једно”, након чега је председавајући изрекао опомену, али не и меру удаљења са седнице.

У том тренутку председавање седници преузела је председница парламента Маја Гојковић, која је потом искључила микрофон министру Александру Вулину, који је негодовао због Шутановчевог наступа. Вулин је прокоментарисао да „нема шта више да се каже на понашање опозиције”.

– Говоре да смо олош, стока, ђубре... – рекао је Вулин

Маја Гојковић је на то рекла: „Не можете, министре, тако да се обраћате посланицима. Штитићу парламент, ма какав био”.

Она је указала на то да опструкција јесте право опозиције, али и да владајућа коалиција неће „насести на то” да би седница протекла без инцидента. Након тога је парламент кренуо у поновно разматрање амандмана.  

Српска напредна странка у свом саопштењу најоштрије је осудила Шутановчево понашање као „нецивилизовано и недемократско”.

„Сматрамо да је дивљање посланика ДС-а Шутановца, чувеног предзетника с Врачара и бившег министра, који је у 1.40 након поноћи, опет у недостатку аргумената, рекао председавајућем ’ђубре једно’, а затим и ’олошу’, још један скандал и оличење Демократске странке”, пише у саопштењу СНС-а.

Та странка сматра да је жалосно што су се сви аргументи бившег режима свели на примитивизам и вулгарности, и да је једино што им је у недостатку аргумената преостало да у парламенту политичке противнике вређају са „стоко једна”, алудирајући на недавни инцидент чији су виновници били Бечић и Зоран Живковић. Тај инцидент се догодио током расправе у начелу о буџету у понедељак, када је председник Нове странке Зоран Живковић, такође Бечићу, добацио „стоко” пошто му Бечић није дао могућност да реплицира премијеру Александру Вучићу и, после три изречене опомене, избацио га из Скупштине. Поводом тог случаја изречене су казне на јучерашњој седници Административног одбора. Председника Нове странке Зорана Живковића Одбор је казнио с 34.148,88 динара због удаљења са седнице. Посланике ДС-а Драгана Шутановца и Дејана Николића казнио је с по 13.659,55 динара због изречених опомена на седници парламента. Новац ће бити уплаћен у скупштински Фонд солидарности.

Покрет социјалиста, на чијем челу је министар Вулин, честитао је  посланицима владајуће већине што су током инцидента на седници о буџету у понедељак, „успели да се уздрже и не допусте псовачима и пљувачима да загаде највиши дом у Србији”.

Странка је у саопштењу навела да  „Драган Шутановац није одолео да не покаже своје право лице”, „када је постало јасно да ће Скупштина Србије бити изнад речника мржње и да ће, упркос увредама и сталним опструкцијама, бити усвојен буџет с пратећим законима”. 

С. Ст.

 

Помоћ за скупштинске службенике

Око 300 запослених у стручним службама Скупштине Србије чија је плата нижа од републичког просека, односно 44.938 динара, добиће по 19.000 динара једнократне помоћи, одлучио је  Административни одбор Скупштине Србије.

Одлука је усвојена на предлог генералне секретарке Скупштине Јане Љубичић, која је казала да је иницијатива да се запосленима у стручним службама исплати једнократна помоћ потекла од Синдиката Скупштине.

– Ми на тај начин помажемо људима у Скупштини без којих не бисмо могли оволико да радимо, то су обични људи, често „невидљиви”, они који одржавају хигијену, раде у канцеларијама, а имају врло мале плате – рекао је председник Административног одбора Зоран Бабић (СНС).

Он је прецизирао да има око 300 запослених чија је плата мања од републичког просека, често и упола мања, додајући да на тај начин Скупштина неколико година покушава да им омогући да прославе новогодишње празнике.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести