Варади: Могуће одбацивање обе тужбе

Стручњак за међународно право Тибор Варади рекао је Срни да је веома могуће да Међународни суд правде одбије и тужбу Хрватске и противтужбу Србије за геноцид, али да у образложењу пресуде

помене неке злочине. Он је навео да је током рата у Хрватској и с једне и с друге стране било недела, али да она, како сматра, не достижу тај ужасни ниво геноцида.

 

Обрадовић: Очекујемо да тужба Хрватске буде одбијена

– Правни тим који је заступао Србију пред Међународним судом правде у спору против Хрватске очекује да тужба Хрватске буде одбијена. То је оно што очекујемо и чему се надамо у овом поступку – рекао је шеф српског правног тима Саша Обрадовић Танјугу. – Што се тиче противтужбе Србије која се односи на операцију „Олуја” и злочине који су извршени у току и по завршетку те операције, остављамо суду да оцени да ли су се у тим злочинима стекла битна обележја кривичног дела геноцида.

У сваком случају, како је навео, правни тим очекује да суд констатује да су се масовни злочини догодили и да то на неки начин буде препознато бар пред МСП-ом, пошто није пред хашким Трибуналом.

Обрадовић је напоменуо да Међународни суд правде још није званично објавио када ће бити изрицање пресуде, али очекује да то буде пре 6. фебруара када ће троје чланова судског већа бити замењено новим члановима.

Шеф српског правног тима указао је на обавезност одлука које доноси МСП и које су дужне да поштују све чланице УН.

– Уколико би суд одбио тужбу и противтужбу та одлука ће бити деклараторне природе и на њу постоји право жалбе. Обавезност постоји самим тим што не постоји други механизам по којем би државе могле поново истаћи своје тужбене захтеве – објаснио је Обрадовић.

Пресуду о тужби и контратужби Хрватске и Србије доноси укупно 17 судија, 15 сталних и двоје ад хок судија из Србије и Хрватске.

 

Дачић: Пресуда је крај једног циклуса

Министар спољних послова Србије и председавајући Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Ивица Дачић изјавио је јуче да је Србија обавештена о томе да су судије Међународног суда правде гласале о међусобним тужбама Србије и Хрватске, али да пресуда још није написана и да би требало да буде објављена почетком фебруара.

– Не улазећи у то каква ће бити одлука, сигурно је да то представља крај политичког циклуса који је трајао готово две деценије – рекао је Дачић за РТВ.

Он је подсетио на то да се Влада Србије залагала и предлагала да се истовремено повуку тужбе, али да је можда овако испало боље да би се односи с Хрватском градили на будућности, а не само на стварима из прошлости.

– Планирао сам да посетим Хрватску, на позив хрватске министарке Весне Пусић. То је требало да буде пре избора, али су ме замолили да одложимо за фебруар, а ја тада нећу моћи да одем због обавеза у ОЕБС-у – рекао је Дачић, и напоменуо да ће до посете највероватније доћи у марту.

На питање шта мисли о насловној страни „Информера” на којој су приказани порнографски садржаји за које се тврдило да је новоизабрана председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић и изостанку рекације Владе Србије, Дачић је рекао да она још није званично председница.

– Наши односи с Хрватском су увек оптерећени тиме шта раде једни и други. Било је увреда и на рачун нашег председника и тврдњи да је он убијао људе по Хрватској – подсетио је Дачић, и нагласио да то у сваком случају није начин на који неке новине треба да функционишу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести