Влада затражила ванредно заседање парламента

Влада Србије затражила је од председнице парламента Маје Гојковић да, како то предвиђа Закон о Народној скупштини за период ванредног заседања, закаже седницу парламента.

Тај захтев уследио је након што је саопштено да је Влада усвојила Предлог закона о потврђивању Уговора о зајму за кредит за повлашћеног купца за другу фазу пакет-пројекта „Костолац Б” између Владе Србије, коју представља Министарство финансија, и кинеске Експорт-импорт банке.

То ће бити прва седница Скупштине у ванредном заседању у овој години, након што је редовно, сходно слову Устава, истекло 29. децембра прошле године.
Закон о Народној скупштини предвиђа да се парламент у ванредном заседању састаје на захтев најмање трећине посланика, или на захтев Владе. Једна од специфичности ванредног заседања је да Скупштина ради по унапред утврђеном дневном реду, који доставља подносилац захтева за његово одржавање. Чак ни редослед разматрања тачака дневног реда не може се мењати без сагласности представника предлагача заседања.

У скупштинској процедури је и Предлог измена Закона о привредним друштвима, који је у Скупштину стигао 9. јануара. Од децембра прошле године на усвајање чекају и Владини предлози закона о војсци, о оружју и муницији, измене закона о Фонду за развој Републике Србије, о поморској пловидби, о правној заштити индустријског дизајна, о заштити од пожара.На ратификацију већ чека и десетак међународних споразума.

С. Ст.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести