Вучевић: Нема разлога за панику

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић одбацио је прозивку Градског одбора Демократске странке да повуче депозит Града од милијарду динара из Српске банке. Тај новац, сматрају демократе,
Milos Vucevic
Фото: Dnevnik.rs

биће изгубљен због проблема у пословању те банке.

Вучевић је за „Дневник“ рекао да „нема разлога за изазивање панике и дезинформисање грађана јер су средства Града Новог Сада расположива и Град неће бити ни на који начин оштећен“.

– Град Нови Сад поступа у складу са законом и тако орочава своја средства. Имамо пуно поверење у Владу Србије и Народну банку Србије и сматрамо да нема разлога за изазивање панике и дезинформисање грађана – нагласио је Вучевић.

Градски одбор ДС-а у Новом Саду позвао је јуче Вучевића да хитно повуче „огромна средства Града из Српске банке“. Новосадске демократе наводе да Град у Српској банци има милијарду динара депозита и да је тај новац пласиран „када су већ увелико били познати ризици пословања с том банком, а да су депозити грађана, а самим тим и Новог Сада, угрожени, потврдила је и Народна банка Србије“.

„Не тако давно, градоначелник Новог Сада био је један од главних заговорника тезе да је докапитализација Развојне банке Војводине, за коју се простим увидом у капитал Развојног фонда и наплате РБВ-а, види да је политички угашена без економских оправдања, крунски доказ корупције и пљачке коју је наводно спровео ДС“, навела је та странка у саопштењу.

Додају да данас градоначелник Новог Сада држи милијарду динара у банци за чију је докапитализацију потребно обезбедити 40 милиона евра који у буyету, за те намене, не постоје.

„Градоначелник је, очигледно, добио налог да средства Града држи у тој проблематичној банци и због страначке дисциплине се на тако неодговоран начин односи према имовини Новог Сада и његових грађана. Међутим, ДС му никада неће дозволити да своје напредовање плаћа средствима грађана. За новац којим се Милош Вучевић коцка у Новом Саду могло је бити изграђено пет дечјих вртића, 20 домова здравља, четири школе, више од 100 игралишта за децу...“, навео је ГО ДС-а.

С друге стране, градоначелник Вучевић примећује еда је „дирљива брига ДС-а за новац Новосађана“.

– Ту бригу су показали док су обављали власт у области банкарског сектора. О томе сведоче Агробанка, Нова агробанка, Развојна банка Војводине и друге банке – нагласио је градоначелник.

Е. Марјанов

 

Вучић: Нико неће бити оштећен

Премијер Александар Вучић изјавио је да у случају Српске банке, која је забележила губитке у пословању, нико неће бити оштећен и да ће се ускоро изаћи са прецизним подацима.

- Нико неће бити оштећен, то могу да гарантујем, посебно наменској индустрији, Новом Саду и свима другима. Држава ће наћи најбоље решење за све и нико неће бити оштећен и не постоји било какав разлог за страх -  рекао је премијер.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести