Вучевић: Треба да се побринемо за земље у окружењу које немају још ниједну вакцину

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је изјавио за ТВ Пинк да ове године прославу поводом Дана Новог Сада нису организовали како то иначе чине, оцењујући да је то природно, имајући у виду целокупну ситуацију.
Gradonačelnik Miloš Vučević Foto: Dnevnik.rs
Фото: Градоначелник Милош Вучевић Фото: Дневник.рс

„Нисмо имали госте нажалост и из земље, ни из иностранства, обично имамо велики број људи из градова широм Европе који наш посећују за наш рођендан, али нам је путем видео честитке 18 градоначелника честитало Дан града и, наравно, фокус је био на добитнику Фебруарске награде као, као најзначајнијој награди за Нови Сад. О томе одлучује Скупштина Града на основу предлога, а проф. Владимир Петровић коме је додељена награда за 2020. годину има све аутрибуте за ту награду, јер је реч о врхунском лекару, професору, хуманисти, научнику, члану Кризног штаба и главним епидемиологу за Нови Сад. Лекари јесу наши истински хероји, као и сестре и техничари и то се у овој ситуацији показало. Њега је за награду предложио Медицински факултет, као његов матични факултет, али и предшколска установа, јер су васпитачице препознале његов допринос како да организујемо рад у обдаништима током епидемије корона вируса. Он је био на услузи и вртићима и јавном превозу. Награда је отишла заслужено у његове руке и поносан сам што имамо такве људе у нашој држави“, рекао је Вучевић.

Он је истакао да је задовољан како је држава Србија организована у процесу имунизације путем вакцине.

„Имам потребу да више пута прочитам да је Србија трећа у свету или прва у Европи. И поносан сам што сам грађанин државе која је куповала вакцине и са краја света, и што су председник државе и Влада донели исправну одлуку да узимамо све вакцине које су исправне , одобрене од стране наше Агенције за лекове и са свих страна. Не гледамо да ли је америчка, кинеска или руска. За разлику од ЕУ која је оптерећена тиме дли ће то бити руска или кинеска вакцина, ми нисмо, ми смо забринути како да сачувамо људске животе и здравље грађана. Поноса сам и на наше грађане који су одговорни и дисциплиновани на тим пунктовима где се спроводи вакцинација све тече беспрекорно. Што се тиче Новог Сада, ми смо са јучерашњим даном прешли 28.000 вакцинисаних, и желимо да то иде још боље и брже. Позивам све грађане да се јаве, да победимо вирус и да се што пре вратимо нормалном животу. Чињеница у да Израел и Емирати тако јуре у вакцинацију, најбољи је доказ да то треба урадити. Ако су тако озбиљне јеврејска држава и тако богата арапска држава одлучиле одраде максимално брзо, то јесте рецепт за излазак из кризе. Оно што нас брине је да Босна и Херцеговина, Република Српска, Северна Македонија и Црна Гора имају нула вакцина. Мислим да ће Србија ту морати да се умеша и да боди рачуна о региону. То не треба да брине грађане Србије, наравно да ћемо прво заштити своје грађане и у ужој Србији и на КиМ, али морамо водити рачуна и о РС и о Црној Гори. Морамо да сачувамо Северну Македонију, где ће сутра грађани Србије путовати према Грчкој! Ми смо неспорно лидери у региону и то није никакво хвалисање, то је реалност. То видите и по платама, и по директним страним инвестицијама, по километрима аутопута, да не кажем по војсци и полицији, јер видите колика је опремљеност наших оружаних снага. Све ово је било незамисливо пре 10, 20 година. Сада се види да смо у стању да будемо боље организовани и од неких западноевропских држава по питању вакинације, али и по расту БДП“, оценио је Вучевић.

Истиче да се много тога дешавало чак и током прошле године.

„Производи се додата вредност, пре свега извозног карактера који утичу пре свега на нашу биланс увоза и извоза. Ствараће се нова вредност, писаће произведено у Србији. Потпуно маркирање таквих производа. Ове године 7. марта очекујемо отварање Континентала у Новом Саду и та фабрика је најава изградње целог једног погона, кластера, који ће да граде у близини Новог Сада. Једну фабрику селе у Србију у Нови Сад и производиће смарт командне табле у колима. Стиже нам скупља технологија, технологија високе вредности која прави и такве производе који су, пре свега, извозног карактера. Ствараће се нека додата вредност за Србију. Почетком марта или крајем априла почиње швајцарски Бери Калебо, највећи произвођач производа чоколада и какаа. Изградња те фабрика је у завршној фази и мислим да ћемо у априлу имати и добре вести из Јапана за Србију. То су заиста велике ствари, не само локално гледано. То покреће и читав низ општина које су наслоњене на Нови Сад, јер ту не рде само људи из Новог Сада, већ и из околине. Прави се један потпуно нови амбијент у Србији. Ми те фабрике не бисмо имали да није председника, његовог тима, Владе. То је један заједнички подухват и инвеститори када виде такву атмосферу, опредељују се за нашу земљу“, нагласио је Вучевић и подвукао да је јако велика ствар сарадња са универзитетима.

Каже да велики инвеститори и велике компаније траже сарадњу са Универзитетом са средњим школама.

„Опет се враћамо на питања дуалног образовања. Бери Калебо, када је дошао, одмах је отишао на Технолошки факултет у Новом Саду да се договори, Континентал такође. Тражи се та веза са фабрикама знања и кадрова. Кључни су људи и мислим да смо у томе бољи од многих земаља у региону. Јако су битни путеви, канализација, гасификација, али пресудни су људи. Очигледно да велике компаније са новим савременим технологијама виде Србију као место за пословање“, рекао је.

Вучевић је одговарајући на питања новинара о афери прислушкивања председника државе рекао да очекује да ће надлежни истражни органи, пре свега тужилаштво, утврдити чињенично стане и „ако постоји основана сумња да је неко починио кривично дело изведу га пред лице правде“.

„Не бих волео да се ово заврши само на новинским насловима. Одговор на ово питање пре свега треба да да тужилаштво и суд у крајњој инстанци“, нагласио

Додао је да верује да ће цео случај бити истеран до краја.

„Председник Републике је сам рекао да је слушао своје снимљене разговоре, да зна да су му сина Данила физички пратили, да је то коришћено за политичке нападе на председника и породицу и да је то рађено од стране дела државног апарата. Тужилаштво, по мом мишљењу, има довољан ниво информација да би морало да покрене тај поступак. Из медија са чуо да је МУП узимао изјаве од групе полицајаца тако да претпостављам да ће то добити неки ток“, вели Вучевић.

 

На питање шта је био циљ да се, између осталог, и он прислушкивао, одговара да је вероватно уколико је то тачно у контексту јер има комуникацију са председником.

„Вероватно зато што смо пријатељи али што сам потпредседник странке њима била интересантна. Све наравно ако се утврди да је то тачно. Али верујем да се нешто дешавало. Не могу да разумем људе који су то радили и шта су мислили да ће постићи. Тај предмет мора до краја да се отвори као што и Јовањица мора до краја да се отвори. Мора се све утврди ко је пласирао лажне вести у вези Андреја Вучића, зашто је лажно оптуживао Мики Алексић, онај Јеремићев потрчко. Е сад он који је све измислио био би ред да изађе барем пред лице јавности ако не органа и каже да је све била лаж“, каже градоначелник Новог Сада.

Вучевић се осврнуо и на нападе на Телеком одговора да је интимно срећан што је национални оператор одсто у државном власништву.

„Могу да разумем економске аспекте да држава има интерес да иде у сарадњу са приватним инвеститором. Мислим да је у овом тренутку добро што је Телеком државни и да је сјајна ствар што финансира велики број серија, кинематографију генерално. И то није само комерцијална већ и друштвена одговорност. Оваква продукција телевизијских серија се не памти у Србији. Телеком треба да се бори за тржиште и да тражи равноправне услове као што им имају неки приватни емитери“, оценио је.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести