Вучић: Бриселски дијалог предуслов за поглавља

– Отварање првих поглавља у преговорима с ЕУ искључиво зависи од дијалога Београда и Приштине и да нема ниједне друге теме нити других услова –

изјавио је јуче председник Владе Србије Александар Вучић.

Он је, током посете Руми, на питање када очекује отварање првих поглавља, рекао да сматра да је Србија највећи део посла обавила, али и указао на то да отварање поглавља зависи искључиво од дијалога Београда и Приштине.

– Слушао сам неке политичаре који су говорили да отварање поглавља зависи од акционог плана за поглавља 23 и 24. Морам да кажем да ти људи појма немају шта причају. Ту се ради о заједници српских општина, енергетици и телекомуникацијама, дакле, дијалогу Београда и Приштине. Не постоји ниједна друга тема и ниједан други услов – рекао је Вучић.

Он је навео да се о томе још разговара и да Европска унија оцењује да ли је оно што је урађено у вези с правосуђем, цивилном заштитом, општинама на северу Косова и Метохије, као и враћањем Срба у институције довољно.

– Све ново што би се урадило, пребацило би се на тег који значи отварање поглавља – рекао је Вучић, додајући да је Србија својим радом заслужила отварање поглавља те да су Србији отворена сва врата у Европи и да је једна од најпоштованијих земаља у региону и шире због својих економских реформи.

На питање када ће у Бриселу бити одржана рунда дијалога у вези са заједницом српских општина, Вучић је рекао да су од њега тражили да то буде у првој недељи јуна, али да он тада путује у посету Сједињним Америчким Државама те да ће с потрудити да та посета траје што краће да би могао присуствовати састанку у седишту ЕУ.

Говорећи о запосленима у јавном сектору, српски премијер напоменуо је да је велики број запослених у државној и локалној администрацији један од узрока „драматичног пропадања” државе, наводећи да не постоји тачна евиденција о запосленима, поготово на локалу.

Вучић је, на питање да ли је тачно да је у јавном сектору око 780.000 запослених, рекао да је то број о којем је говорио бивши министар финансија Лазар Крстић и да сигурно права цифра није далеко од тога, али да не постоји тачна евиденција.

Он је навео да је Србија 2008. и 2009. године све оно што је „нестајало” у приватном сектору пребацивала у јавни па је тако, уместо пет предузећа у реструктурирању, колико је било планирано, створено 170 таквих предузећа, под изговором, како је рекао, да се сачувају радна места, а у ствари због политичких поена.

Вучић је рекао да се сада држава опоравља, да није ни близу банкрота, наводећи да ће фискални дефицит после шест месеци бити испод 50 одсто предвиђеног, а сигурно испод 30 одсто у поређењу с прошлом годином.  Премијер је навео да ће држава наставити да поправља своју економску позицију и пословни амбијент и да има још много тешких ствари које треба урадити.

– Док људи буду то разумели, ми ћемо тај посао да радимо – рекао је Вучић, приметивши да атмосфера у Србији иде ка томе да „укидамо приватни сектор и да се вратимо у комунизам”, с обзиром на то да сви траже да држава помогне и кад је суша и кад су поплаве, и кад подбаци род неке пољопривредне културе.

Држава, закључио је, не може свима да помогне јер би тиме уништила јавне финансије и државну касу и довела себе у ситуацију из 2010. године.

Он је још нагласио да ће започете економске реформе донети незнатно побољшање зарада до краја ове године, а веће побољшање економске ситуације код грађана Србије очекује до краја 2016. године.

А. Савановић

Не сме да изостаје дуго
Вучић је рекао да га је досадашње искуство с дужим одласцима у иностранство определило да из Србије не одлази на више од неколико дана. Због тога најављена посета Америци почетком јуна неће трајати дуго.

– Гледаћу да то не буде предуга посета јер, чини ми се, кад год одем, буде неки град или поплава и зато сада не планирам ништа дуже од два и по дана, па да ме зову и на Нови Зеланд или у Чиле, два и по дана и враћам се у земљу – казао је Вучић.

У „Калцедонији” посао за 600 радника

Премијер Вучић присуствовао је отварању фабрике за израду купаћих костима која послује у саставу италијанске „Калцедоније”, чијом изградњом су створени услови за запошљавање до 600 радника.

Отварању је присуствовао и италијански амбасадор Ђузепе Манцо. Он и премијер истакли су значај не само те инвестиције из Италије него и других, али и значај економске сарадње двеју земаља. Производња у фабрици је почела у септембру 2014. године, кад је компанија имала близу 200 запослених, а од тада до данас се радило на запошљавању и обуци запослених, тако да компанија сада има 325 радника.

„Калцедонија група” је 2011. године одлучила да прошири производњу купаћих костима на територију Србије, а компанија „Адријана текст” основана је почетком 2012. године. Осим сомборске и суботичке, то је трећа фабрика „Калцедонија групе” у Србији, а ускоро ће бити отворена и четврта, у Апатину.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести