Вучић: Да једнако буде да ли идете од Ниша до Скопља или Београда

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, након састанка са премијером Албаније Едијом Рамом и потпредседником северномакедонске владе Николом Димитровским, привредницима региона и Атлантског савета, да је иницијатива „Отворени Балкан“ подржана од свих, али да има недостатке у примени, те је сада најважније да се види на терену где се затајило.
w
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, нагласио да су имали веома озбиљан састанак са представницима пословне заједнице три земље, на којем је установљено да сви људи из бизнис заједница сто одсто подржавају „Отворени Балкан“.

„Међутим фрустрирајућа за све нас је чињеница да оно што смо договорили нисмо били у стању да у потпуности имплементирамо. Договорили смо како да то чинимо убудуће“, нагласио је он.

Вучић је рекао да је „Отворени Балкан“ изузетна, велика иницијатива која прави разлику, а која није направљена због политичара, већ због људи који живе и у Суботици, Велесу, Саранди, сваком од наших градова и села.

Пренео је да је договорено формирање имплементационог савета, да ће бити договорен тачан састав, да ће бити одржани састанци у наредних недељу дана са представницима царина, агенција и фитосанитарних инспекција како би анализирали како иде са слободним протоком роба.

Указао је да је било говора и о слободном протоку услуга, а с тим у вези је изразио захвалност Атлантском савету који је довео људе из Сарајева и Приштине, који су дали допринос дигиталној трансформацији целог региона.

Указао је да је од пословних људи добијено више примера како слободан проток робе не функционише, јер, ако камион дође у петак увече на царину од мора да чека до понедељка ујутро.

„Када увозе воће и поврће из Северне Македоније морају да чекају више од 24-30 сати, иако смо све детаљно уредили нашим споразумима са Северном Македонијом. Зато сада иде комплетна контрола, има да раде и суботу и недељу сви, јер нам од тога зависи каква ће бити наша економија, хоћемо ли направити најбоље резултате за привреду“, подвукао је он.

Рекао је да је договорена даља сарадња у циљу да за годину и по грађани ове три земље могу да путују без граница од Београда до Тиране.

„Да једнако буде да ли идете од Ниша до Скопља или Београда, да вас нико не зауставља. Тиме снажимо наше економије, а не дирамо у права држава. Омогућавамо грађанима да путују без препрека, а привредницима бољи рад“, објаснио је Вучић.

„Морамо да се боримо за бржи развој, економски раст, и морамо да радимо све што можемо да нашим пословним људима омогућимо да направе бржи напредак. Имамо невероватних недостатака. Нисмо направили реципрочни споразум са Северном Македонијом о куповини некретнина. Ми због неких бирократских разлога спречавамо тако пословање“, критиковао је он.

Изразио је уверење да ће до идућег састанка у Тирани, који ће бити одржан после католичког Божића, бити могуће потписати Меморандум о разумевању око радних дозвола.

„То мора бити прави споразум који производи правно дејство, да омогућимо да сви могу да раде било где у региону, јер ћемо у супротном имати све више радника из других крајева света“, објаснио је он.

Истакао је да је потребан и договор о слободном протоку странаца, јер Србији сада недостаје радна снага, а то ће бити случај и са другим земљама.

Пренео је да су се у разговору дотакли свих питања, а да је он најфрустриранији што се не уради до краја све што је договорено на политичком нивоу.

„Ово није прича о политичарима, већ о грађанима, о фантастичној идеји која мора да победи да би ишли напред", казао је он.

Поновио је да апсолутно сви из пословне заједнице све три земље подржавају „Отворени Балкан", али траже брже резултате, већу активност, да се не зауставимо на политичким декларацијама.

„Био сам срећан када је један од њих рекао да је ипак лакше данас на границама него пре", додао је он.

Трилатералном састанку претходио је разговор званичника са представницима компанија из Србије, Албаније и Северне Македоније, као и разговор са представницима Атлантског савета.

Иницијатива Отворени Балкан је економска зона коју су успоставиле три регионалне земље - Албанија, Северна Македонија и Србија, а за циљ има повећање трговине и сарадњу, као и побољшање међусобних билатералних односа.

Вучић, Рама и македонски премијер Зоран Заев 10. октобра 2019. године започели су иницијативу која је неформално била названа "Мали-Шенген", а коју су подржале Европска унија и Сједињене Америчке Државе.

Циљ иницијативе, како је тада казао председник Вучић, јесте да олакша живот грађанима и побољша животни стандард.

Првобитни назив Мини Шенген иницијативи је промењен у Отворени Балкан и то крајем јула, на састанку у Скопљу, на којем су учествовали лидери три земље Александар Вучић, Еди Рама и Зоран Заев.

На том састанку је договорено да од 1. јануара 2023. године буду укинуте граничне контроле између Србије, Северне Македоније и Албаније.

Такође, потписана су и три документа, а то су Меморандум о разумевању о сарадњи на олакшању увоза, извоза и кретања робе на Западном Балкану, Меморандум о разумевању о сарадњи у вези са слободним приступом тржишту рада на Западном Балкану и Споразум о сарадњи у заштити од катастрофа на Западном Балкану.

Отворени Балкан најбољи пут за превазилажење проблема

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Иницијатива Отворени Балкан у политицком смислу најбољи пут за превазилажење проблема у региону.

Вучић је, на заједничкој конференцији за медије са албанским премијером Едијем Рамом и замеником премијера Северне Македоније Николом Дмитровим, нагласио да Иницијатива Отворени Балкан није резервна иницијатива, већ нада да нешто може да се променимо у будућности.

Како каже, на политичком нивоу, Иницијатива је од великог значаја нарочито за српски и албански народ.

Упућујући на то да је Рама казао да су Срби и Албанци за Балкан оно што су Французи и Немци за ЕУ, Вучић је казао да, познајући прилике сматра да би се и око тога посвађали, односно посвађали би се ко би били Немци, а ко Французи.

"Ова Иницијатива је у политичком смислу најбољи пут за превазилажење проблема, да упознајемо једни друге, да боље разумемо једни друге и да почнемо да слушамо једни друге", казао је Вучић.

Указао је да је то потребно да би могли да доносе праве закључке и да се никада не угрозимо мир.

"И да наши људи и Срби, и Албанци, и Македонци, и сви остали, могу да живе неупоредиво боље", поручио је председник Србије.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести