Вучић: Наш циљ је улазак у првих тридесет

Србија се на управо објављеној „Дуинг бизнис” листи Светске банке с 54. места попела на 47. од 190 земаља, и налази се међу онима које су оствариле највећи напредак.

Померили смо се 12 позиција, али с обзиром на то да је Светска банка у међувремену мењала методологију, реални напредак је седам места. Томе су највише допринеле реформе у областима покретања посла, издавања грађевинских дозвола и регистрације имовине.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да Србија жели радом да уђе међу првих 30 земаља на „Дуинг бизнис” листи Светске банке.

Он је рекао да то признање ласка, али да „још много тога треба да урадимо да бисмо ушли у првих 30 земаља света” на тој листи.

Вучић је у изјави за „Пинк” казао да је „Србија напредовала с 59. на 47. место”, и истакао да је то „велика ствар за нашу земљу и признање за Владу Србије”. Он је објаснио да, што је Србија боље пласирана на тој листи, то је више у стању да привлачи стране и домаће инвеститоре.

Регионални менаyер огранка Светске банке за Западни Балкан Томас Лубек истакао је да је Србија у претходној деценији континуирано радила на унапређењу пословног окружења за локалне привреднике.

– Србија би и убудуће требало да буде одлучно посвећена том циљу, како у погледу побољшања законодавног оквира, тако и у погледу повећања ефикасности Владиних агенција – то ће допринети успостављању равноправнијих услова за локалне привреднике – поручио је Лубек.

Од Србије је, по овогодишњој листи, више напредовала само Албанија, која је забележила скок од 32 позиције, као Србија на прошлој листи. На овогодишњој листи, кад је реч о региону, напредовале су Србија – седам позиција (на 47. место), Македонија – шест позиција (10. место). Назадовале су Хрватска – четири позиције (43. место), Црна Гора – три (51. место), а Босна и Херцеговина – две позиције на листи (81. место).

За напредак Србије на овогодишњој листи, како пише у „Извештају о условима пословања 2017: једнаке могућности за све“, највише су заслужне три привредне реформе – издавање грађевинских дозвола, регистрација имовине и започињање бизниса. У области грађевинских дозвола, Србија је успоставила систем електронског издавања грађевинских дозвола и тиме повећала ефикасност процеса. Захваљујући том систему, привредник у Београду сада може да изгради складиште у року од 156 дана, у односу на ранијих 327.  

Е. Д.

 

Михајловић: Наш најбољи пласман од када листа постоји

– Највише сам поносна што је за тако добар резултат најзаслужније увођење електронских грађевинских дозвола које је спровело министарство које водим – изјавила је  потпредседница Владе Србије и министарка грађевине, инфраструктуре и саобраћаја, председавајућа министарској Радној групи за напредовање Србије на „Дуинг бизнис” листи Зорана Михајловић. – Прошле године у тој области били смо на 139. месту, а сада смо 36. у свету. За две године поправили смо свој резултат за невероватна 142 места.

Она је, како се наводи у саопштењу, навела да су добри резултати постигнути и у областима електронске наплате пореза, смањењу времена за отпочињање бизниса, регистровања имовине. Министарка каже и да је то успех читавог министарског тима и НАЛЕД-а, који су заједно радили на што бољем положају Србије на „Дуинг бизнис” листи.

Говорећи о значају те листе, Зорана Михајловић је рекла да је она важна јер је „кроје” привредници који у датој земљи послују. И сваки инвеститор, пре одлуке о улагању, обавезно погледа како је земља рангирана на „Дуинг бизнис” листи Светске банке.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести