Вучић: Следи смена неуспешних директора јавних предузећа

Премијер Србије Александар Вучић, најавио је , на седници Владе, смену појединих директора јавних предузећа, који нису оправдали очекивања, а осталима, који су пословали с добити,

захвалио на доприносу буyету и додатно им “ подигао лествицу ” за следећу годину. - Биће промена у појединим јавним предузећима, колико сутра… – рекао је премијер, не прецизирајући на кога мисли, мада је истакао да међу њима „има и оних јачих”. Како је рекао циљ Владе је да види како идуће године нека предузећа мање да губе, а друга више да зараде, зависно од нивоа на којем сада послују. Прва мера, по његовој најави, биће смена неких директора, који нису показали никакав резултат, додајући да ће те смене бити знак одлучности Владе Србије да спроводи реформе.

На рашњој седници Владе присуствовали су директори свих јавних предузећа. Вучић је рекао да неће толерисати да директори јавних предузећа свој посао схвате тако да само троше оно што, кроз субвенције, добијају од државе, на терет грађана, и да, при том, још праве губитке. Како је приметио, Железнице,  су огромном дугу, а РТБ Бор има огромне плате и трошкове, истичући да има директора који нису учинили никакав напор да смање губитке.

- Шта ви радите, шта ће ми такви директори, кад нису у стању ништа да ураде. Убише нас поједина јавна предузећа, међу којима пре свега та два, уз јавне сервисе и Ресавицу, за које држава издваја око 300 милиона евра-упозорио је Вучић.

Председник Владе је критиковао све у јавном сектору који су на терет средстава грађана делили пакетиће или “ 13. плате ”, посебно оне који, осим “ куповине наклоности запослених ”, нису урадили ништа да направе резултат. - Сит сам тих трикова и превара - рекао је Вучић.

Од директора успешних предузећа затражио је да га обавесте на колику добит рачунају и колики део ће уплатити у буџет, а онда им је додатно “ подигао лествицу ”, прецизирајући цифру коју очекује.

Председник Владе Србије у Белој Паланци је, отварајући деоницу на Коридору 10, рекао  да је Србија спремна да се шири у региону на економским основама и да преговара о куповини црногорске Луке Бар са представницима две земље.

“ Све зависи од партнера. Да ли ћемо успети да се договоримо, остаје да се види, навео је Вучић ”. Како је указао, “ имамо још неких идеја око електропривреде, али никога не желимо да приморавамо”, али није навео више детаља. - А, за Луку Бар ћемо се борити - казао је он.    

С. Ст. – В. Ђ.

 

Нови министар одбране у јануару

Председник Владе Србије Александар Вучић поновио је  да ће нови министар одбране бити постављен у јануару, али није открио ко ће то бити.

На питање да ли ће бити објављена биографија министра Братислава Гашића, како је то наложио на захтев  покрета „Доста је било - Саша Радуловић” Управни суд,  премијер је одговорио да “ не разуме питање ”.

- Гашићева биографија... Ја вас не разумем. Имам бескрајно стрпљење и одговарам на сва ваша питања, али морам да вам кажем не разумем ваша питања, рекао је премијер, уз опаску да „биографија ваљда треба да се објави када неко улази у владу, а не када из ње одлази”.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести