Вучић: Види се светло на крају тунела

– Србија је у првих осам месеци ове године остварила дефицит од само 30 милијарди динара – изјавио је премијер Александар Вучић, који од ММФ-а очекује похвале и добре речи за оно

што је урађено у области јавних финансија.

Премијер је у селу Дружетић, у општини Коцељева, отворио обновљени мост на реци Уб, рекавши мештанима и новинарима да је било планирано да дефицит за ову годину буде 132 милијарде динара те да би и то био добар резултат по договору који смо имали с ММФ-ом.

– И по томе можете видети колики смо успех у области јавних финансија остварили, о чему ће данас с више похвала и добрих речи да говори ММФ него што ми говоримо – рекао је Вучић, додајући да ћемо имати раст БДП-а и привредни раст од један одсто, иако је било предвиђено минус један одсто.

Вучић је додао да је циљ за следећу годину да привредни раст буде плус два одсто, да ММФ већ сада каже да ће бити плус 1,5 одсто, а да 2017. очекује раст од плус три одсто.

– То би значило да ћемо имати нормалну, пристојну и веома уређену земљу – рекао је Вучић, и додао да је до овог периода бруто домаћи увозни ПДВ био 45,3 милијарди, за разлику од истог периода прошле године када је био 41,1 милијарду, док су акцизе седам милијарди веће. – То су неупоредиво бољи резултати за наш буyет и очекујем да се то настави, али нема уљуљкивања. Не може се говорити да је све добро, још тешког посла је пред нама, али сад је јасно да светло на крају тунела сваки човек може да види.

Премијер је поручио просветарима, који су, како је навео, претрпели најтежи удар због неодговорне политике многих одраније, да ће, ма колико то било, имати највећа повећања плата у целој администрацији, а деци да раде и уче јер се само тако држава може покренути и променити.

– Молим их да с много посвећености брину о нашој будућности и деци на најбољи могући начин пренесу своје знање, а децу да раде и уче јер само радом можемо променити земљу и да је покренемо – рекао је Вучић.

Премијер је рекао да не мисли да је школа за забаву и да зато нема неких лепих порука.

– Порука је само да уче и раде – нагласио је Вучић.

Отварању обновљеног моста на Убу, чији је распон 23 метра, а ширина осам, присуствовали су и министарка Зорана Михајловић и директор „Путева Србије” Зоран Дробњак. Иначе, отварање моста, који веома значи пољопривредницима, поздравио велики број мештана.

Е. Д.

 

Подршка Чешке отварању поглавља

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је уверен у пуну подршку Чешке за отварање првих поглавља у преговорима о чланству Србије у ЕУ пре краја ове године, и захвалио се чешкој влади на помоћи од 360.000 евра за решавање питања миграната. Вучић је на заједничкој конференцији са чешким премијером Бохуславом Соботком рекао да Србија и Чешка имају веома добре, истински пријатељске односе и да Србија много тога учи и сазнаје од Чешке.

Вучић и Соботка су разговарали и о економској сарадњи, а премијер је истако да је размена двеју земаља пристојна и да ће се у будућности разговарати о конкретним пројектима и стварању услова за финансирање тих пројеката. Он је навео и да је око 30 чешких компанија које су дошле с премијером те земље у Србију овде управо да би се конкретизовала нека од тих питања.

Премијер је рекао, да ће бити повећања пензија и плата у јавном сектору, да Србија неће прекидати мере штедње и да очекује веома динамичан раст у 2016. и 2017. години. Вучић је рекао да су резултати добри, да економија расте и да сада зависи од нас самих да ли ћемо бити озбиљни и одговорни да наставимо озбиљну политику. „Биће повећање пензија – неће бити превелико, али ће пензионери то осетити”, рекао је Вучић.

У Србији, констатовао је, нема инфлације и на нултом је нивоу, а плате у јавном сектору и пензије биће повећане, с чиме ће се сагласити и ММФ при чему ми нећемо прекидати наше мере штедње ни програм реформи.

Два премијера боравиће у среду у Новом Саду где ће разговарати са чешким  и српским привредницима.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести