Вучић: Заједнички захтев за помоћ од ЕУ; гас и из Азербејџана

У Тирани је данас почео Бечки економски форум на коме учествују премијери држава региона, а премијер Србије Александар Вучић, који је говорио после домаћина албанског премијера Едија Раме,

поручио је да захтев за помоћ и подршку Европске уније мора бити заједнички.Поред Вучића и Раме, на форуму учествују премијери Црне Горе, Босне и Херцеговине и Косова.

"Коначно смо се договорили о два веома важна питања - заједничком циљу за све нас, а то је европски пут, и о пуноправном чланству ЕУ. То се не може очекивати сутра, има доста ствари које треба обавити пре тога", рекао је премијер Вучић.

Државе региона морају више да раде заједно, да заједно наступају пред европске институције и заједно траже што је потребно."Ако не можемо добити помоћ и подршку ЕУ, морамо да покушамо да урадимо колико год можемо заједно сами", рекао је.Српски премијер је говорио и о заједничким инфраструктурним пројектима.

"Предложио сам Едију (Рами) и Милу (Ђукановићу) да потпишемо заједничке пројекте, да одемо у Брисел и затражимо подршку за те пројекте и ако не добијемо онда ћемо са српске стране бити спремни да почнемо нашим средствима да их финансирамо", казао је.Вучић је објаснио да је стање у српском буџету боље него раније.

"Ако би добили средства од ЕУ то би било важно јер би повезали земље, народе, створили бољу економску ситуацију и могли би зајендо наступати на трећим тржиштима.Можемо да понудимо многе наше производе на тим тржиштима. Треба да искористимо ту прилику за унапређење наших економија", навео је.

Премијер је уверен да је и на плану размене младих између земаља Западног Балкана могуће урадити више."Све наше земље су и највећи извозници људи и имамо високе стопе незапослености управо међу младима. То је нешто против чега се морамо борити заједно", рекао је Вучић и указао да је то једино могуће заједничком сарадњом.Вучић је казао и да је Србија спремна за интегративне процесе на Балкану.

"Мислим да треба да наставимо са том иницијативом. Србија је била упориште стабилности и надамо се да су и остали задовољни нашим ставом. Надам се да ћемо урадити више за наш народ и регион", навео је премијер и додао:

"Када се придружимо ЕУ нећемо бити најсиромашнији део ЕУ. Желимо да будемо што више успешнији и управо из тог разлога спроводимо економске и друге реформе, а то је немогуће без регионалне сарадње".То, додао је, важи за шири регион Југоисточне Европе.

Србија је, истакао је, спремна да третира конкретна питања и да заједно наступи пред институције у бриселу, али и сама да предузима кораке како би унапредила живот грађана и повезаност региона."Народи ће то изузетно ценити", рекао је Вучић напоменувши да популалрност Европске уније у Србији расте.

Помиње се, казао је, умор од проширења, али је додао да то не може да коментарише јер "није експерт".

Вучић: Не балансирамо, наш стратешки циљ је чланство у ЕУ

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је за америчку агенцију АП да је стратешки циљ Србије пут у Европску унију, што, како је нагласио, не искључује добре односе са Русијом.

На констатацију америчке агенције да се Србија није придружила санкцијама западних држава против Русије због политике коју води према Украјини, а да неки западни званичници инсистирају да се Србија одлучи куда жели да иде - да ли жели зближавање са Русијом или ЕУ, српски премијер истиче:

"Не ради се о балансирању. Наш стартешки циљ је пут у ЕУ и веома чврсто смо на том путу. Да, с друге стране, желели бисмо да очувамо добре одосе са Русијом", рекао је Вучић за АП и упитао шта има лоше у томе.

"Шта је лоше у томе?Ја не видим ништа. Не говоримо о бирању страна, наша страна је наш пут у ЕУ, наша страна је Србија (и њен интерес)", рекао је Вучић у интервјуу.

Вучић је подсетио да је то отворено рекао и пред руским председником Владимиром Путином на конференцији за новинаре.

"Можете ли да наведете неког другог ко је то рекао тако отворено као ја пред Владимиром Путином", упитао је он.

Вучић је такође нагласио да су за пут Србије ка ЕУ веома важни добри односи са Вашингтоном.

"Вашингтон је, наравно, изузетно важан и ми се надамо да ће они подржати наш европски пут и наше економске реформе, које су веома важне за нашу земљу", додао је Вучић.

АП подсећа да ће Вучић почетком јуна отпутовати у посету САД.
 

Србија спремна за диверсификацију извора гаса

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је за америчку новинску агенцију АП да је Србија је спремна за диверсификацију извора гаса.

АП наводи да је премијер рекао да је једна од могућности гасовод којим би се гас у Европу допремао из Азербејџана.

"Што се тиче енергетске безбедности, енергетске сигурности, Србија је спремна за диверсификацију извора гаса, што је такође веома важно за наше америчке пријатеље", рекао је Вучић у интервјуу који је за АП дао у Тирани, где се налази у дводневној посети.

Агенција оцењује да подршка гасоводу за транспорт гаса из Азербејџана представља велики политички заокрет за Србију, традиционалног руског савезника.

Такав потез Србије у Москви би могао да наиђе на неодобравање, додаје АП.

АП наводи да САД охрабрују балканске државе да се окрену алтернативном транс-јадранском гасоводу, којим ће се азербејџански гас транспортовати од Каспијског језера до Италије, уместо да полажу наде у пројекат који подразумева транспорт руског гаса преко Турске.

Запад отужује Русију да користи гас као средство за јачање политичког утицаја у земљама као што је Србија, додаје АП.
 

Доста нам је семинара, треба нам новац

Вучић је поручио данас из Тиране да земље региона од Европске уније очекују бољу и већу помоћ, а ако то није могуће онда Европа то треба да каже како бисмо се сналазили сами.

"Треба нам новац из европских фодова. Доста нам је семинара, треба нам новац за изградњу путева и пруга. Ако не можете определити средства онда кажите, па ћемо ми наћи средства", рекао је премијер Вучић у дискусији на конференцији "Тирански разговори 2015.", у организацији Бечког економског форума.

Наш народ, казао је, не треба потцењивати јер они очекују конкретне резултате.

Скуп у Тирани, указао је премијер, представља "крик свих учесника" и позив ЕУ и Европској комисији да анализира ситуацију, добро је сагледа и на прави начин оцени -  да нам помогне и боље и више.

На питање модератора форума, некадашњег шефа немачке дипломатије Јошке Фишера, шта премијери региона очекују од предстојећег Самита о Западном Балкану, који ће крајем августа бити одржан у Бечу, Вучић је рекао да је грађанима потребно "нешто опипљиво, неки конкретни резултати".

"Доћићемо у Беч кроз два месеца и надам се да ћемо имати нешто да понудимо и покажемо канцеларки (Ангели) Меркел и свима нама, а пре свега нашим грађанима. Да кажемо: у реду, направили смо заједничке пројекте, који се вежу за изградњу путева и пруга", навео је премијер и додао да су најважнији пројекти у региону дефинисани и договорени још на састанку са комесаром Јоханесом Ханом у Бриселу.

Према његовим речима, убрзавање европских интеграција за све у региону је нешто што је јако важно за овај део Европе, јер регион Балкана је и даље "рањив и суочен са доста политичких и економских проблема".

И албански премијер Еди Рама је истакао да од бечког скупа очекује већу пажњу и помоћ ЕУ.

(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести