Вујовић: Буџетски фаворити само добри ђаци

Уз звуке химне „Боже правде” и шпалир Војске Србије, посланици републичког парламента на самом старту редовног јесењег заседања сешће у посланичке клупе.

Председница Скупштине Маја Гојковић сазвала је прву седницу Другог редовног заседања за 4. октобар, а централна тема, како се очекује, биће разматрање измена Закона о финансирању локалне самоуправе. Ванредно заседање парламента окончано је 12. августа, након што је изабрана Влада, а потом парламент још изгласао и чланове својих делегација у међународним институцијама. Сада нови сазив креће у рад на редовном заседању па треба очекивати чешће седнице у наредних 90 радних дана, односно до краја децембра.

Јавна расправа о Нацрту закона о финансирању локалне самоуправе почела је још почетком децембра прошле године, у време мандата претходне владе. Незадовољни предложеним решењима, градоначелници и председници локалних самоуправа затражили су да се та верзија закона повуче из јавне расправе. Епилог разговора и преговора је Предлог који ће се наћи пред посланицима, а који сада има подршку локала. По Владином актуелном предлогу, уместо првобитно предвиђеног кресања прихода од пореза на зараде с 80 на 50 одсто, предвиђа се умањење од свега неколико процената. Изменама Закона о финансирању локалних самоуправа сви општински и градски буyети биће умањени до највише четири одсто. Изузетак је само општина Бор, где ће тај проценат бити „мало изнад четири одсто”. Тако ће општинама од оптерећења зарада стизати 74 одсто, градовима 77, а Београду 66.

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да измене Закона о финансирању локалних самоуправа  фаворизују оне општине које добро раде, док ће „лоши ђаци” сносити последице. Како каже, програмско буyетирање користиће за „планирање и евалуацију, али и за награђивање добрих ђака – локалних самоуправа”. Како је нагласио, програмско буyетирање подразумева већу транспарентност и смањивање корупције, насупрот томе што сада имамо линијски буyет који личи на „једну кобасицу трошкова”.

Вујовић је најавио да ће до краја године бити донете нове одлуке о максималном броју запослених у јавном сектору, што ће бити полазна основа за 2017. На то смо, додаје, обавезни и према себи, али и према договору који имамо с Међународним монетарним фондом. До краја 2016. биће донет и посебан Закон о платама на локалном нивоу, а  већ је формирана радна група која припрема тај законски акт. Како каже, добро би било да већ почетком 2017, у јануару или фебруару, почне примена фискалне стратегије.

Министар је рекао да ће бити спроведене реформе у области здравства и школства, што ће бити значајно за попуњавање „рупа” у буyету. Као пример лошег буџетирања, навео је прошлогодишњу набавку 20 акцелератора за оболеле од канцера пошто се, како је истако, није знало „ни коме иду, ни колико пацијената није добило третман зато што их није било, ни колико њих чека на третман”.
– Нисмо знали готово ништа. Знали смо само да неко то може да финансира – каже  Вујовић.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић очекује да ће бити много добрих решења у наредном периоду, која ће бити донета у сарадњи с Министарством финансија. Као пример, навела је доношење закона о накнадама, који ће правити разлике у буyетима локалних самоуправа.
Генерални секретар СКГО-а Ђорђе Станичић је подсетио на то да локалне самоуправе до 1. децембра треба да донесу нове систематизације запослених и позвао општине да то заврше на време

С. Станковић
 

Дебели да смршају

Министар је истакао да ће усвајањем тог закона бити направљен нови помак у квалитету буyетирања. Рекао је да је важно и да више не будемо „жртве линеарног смањивања трошкова и броја људи”.
– Тамо где је организам дебео, тамо треба и да смрша, а код нас се то не зна – приметио је министар финансија на завршном скупу поводом предлога нове структуре програмског буyета локалне самоуправе, у организацији Министарства финансија и Сталне конференције градова и општина.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести