Вулин: Стопа незапослености јесте пала, о томе нема полемике

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин поновио је данас да је стопа незапослености пала и да се о томе не може расправљати.

“Да сте били коректни, ви бисте рекли да је структура новозапослених незадовољавајућа и ту би имали много времена да причамо о томе. Али не може се полемисати о томе да је у другом кварталу ове године стопа незапослености пала на 20,3 процента”, изјавио је Вулин у Скупштини приликом расправе о предлогу ребаланса буџета.

Овим речима Вулин је одговорио на констатацију шефа посланичке групе НДС-а Марка Ђуришића да није тачно да је дошло до смањења незапослености упркос, како је рекао тврдњама надлежних да јесте.
Вулин је одговоравајући Ђуришићу изнео податке да је током мандата  ДС-а, тачније 2012. године, стопа незапослености износила 26 одсто.
Образажући тачност информације да је она сада пала на 20,3 одсто, Вулин се позвао на неколико институција за које је иронично користио назив “лажљиве”, а чији је ауторитет, како је навео и међународно признат.

“У септембру месецу, према “лажним информацијама”, “лажне службе”, имали смо 748.549 незапослених лица на нашој евиденцији НСЗ. Можете веровати да је врло прецизна зато што добар део тих лица остварује материјалну надокнаду за то што су евидентирани на тој листи”, прецизирао је Вулин.
У односу на август месец, незапосленост је, како је рекао, мања за 8.649 лица, а и то” ћете веома лако израчунати зато што се тим људима нешто не плаћа и “гле чуда”, зеле да буду брисани са евиденције како им се нешто не би плаћало”.

“Такође, ту је још једна лажна институција, коју као НСЗ признаје Европа, а то је РСЗ који је рекао да је у односу на август незапосленост у септембру смањена за 1,15 процента, а у односу на исти месец претходне године за 1,43 процента”, рекао је он.
Републички фонд за здравствено осигурање је, према његовим речима изнео податак да је од јануара до августа месеца статус новопријављених 143.660 људи.
“Дакле, 143.660 људи је уплатило своје здравствено осигурање или је то велика завера где свако сам себи плаћа или су се запослили. Биће да су се запослили. То је просечно 17.958 људи на месечном нивоу, изјавио је Вулин.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести