Богосављев максималан на чика Јовином меморијалу

У малом селу Ритишеву код Вршца одигран је 13. меморијални турнир у част прерано преминулог вршачког шахисте и магистра археологије Јована Узелца.

По традицији овај брзопотезни турнир се сваке године одржава у новембру и на њему узима учешће око 20-оро шахиста из Вршца и околине. Домаћин такмичења је ШК Униреа из Ритишева, за који је Јован наступао дуги низ година.

Чика Јова, како су га пријатељи од милоште звали, веома је волео шах и дубоко га разумевао те је са многим јаким шахистима имао позитиван скор. Често је одлазио у шаховски клуб и проводио сате у дружењу са пријатељима и безбројним цугер партијама које су му причињавале посебно задовољство. Своју љубав према шаху пренео је и на своје троје деце, најстарију ћерку Ивану која је шаховски љубитељ и велики навијач свог млађег брата Чедомира и најмлађе сестре Иве. За живота деца нису стигла да га превазиђу, али су свакако наследила таленат, борбеност и одлучност свога оца.   Ове године је учествовало 18-оро шахиста из Вршца, Влајковца, Ритишева, Банатског Карловца и Алибунара, међу којима су били и велемајстор Бобан Богосављевић, као и два ФИДЕ мајстора, Бошко Ђонин и Велибор Ћирјанић. Недостајао је познати вршачки шаховски тренер и ФИДЕ мајстор Милорад Капелан, што би сигурно турнир учинило још занимљивијим. Темпо игре је био 5 минута по играчу без бонификације, а играло се 17 кола по Бергеровом систему. Наградни фонд је формиран од уписнина и донацијом ШК Униреа, а награђено је првих седам играча.

Као што је и било очекивано, ВМ Бобан Богосављевић је са фишеровских 17 из 17 убедљиво освојио прво место, испред искусног ФМ Бошка Ђонина са 14,5 поена. Треће и четврто место поделили су Милан Повић и Саша Грујић са 12 поена, док се на деоби петог места са 10,5 поена нашло чак три веома јака мајсторска кандидата: Војна Пау, Ђорђе Живку и Себастијан Котрла. Војна Пау, председник домаћина ШК Униреа, је човек који је најзаслужнији што успомена на чика Јову живи и 13 година после његове смрти. Да није било Војне, питање је да ли би се традиција одигравања овог меморијалног турнира одржала свих ових година.

Занимљиво је да је у породичном дербију брата и сестре Ива прво одбила реми, а затим грубим превидом изгубила фигуру и партију. Још један породични дерби виђен је у дуелу деде и унука, Николае и Себастијана Котрла, који је показао да заиста на млађима свет остаје јер је као победник из овог меча изашао млађани Себастијан, иначе актуелни првак Новосадског универзитета. Треба похвалити игру најмлађег учесника, 15-огодишњег Илије Милића, који је изузетно храбро и брзо вукао потезе и забележио пет врло лепих победа.

На крају овог веома добро организованог турнира шахисти су се договорили да се идуће године меморијал одржи у Вршцу и да домаћин буде ШК “Бора Костић”, за који је Јован наступао на почетку своје шаховске каријере и за који су касније са успехом играла и његова деца.

Ива Узелац

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести