Ђилас: Учинили смо све, очекујем да ФИБА скине суспензију

Председник Кошаркашког савеза Србије (КСС) Драган Ђилас рекао је данас да је Савез учинио све што је ФИБА тражила и да ускоро очекује скидање суспензије.

"Као што је познато, ФИБА нам је упутила допис из Париза да смо суспендовани. У међувремену смо донели одлуку да се забрани клубовима играње у Еврокупу, без обзира шта ми мислили о томе. Сви српски клубови који буду хтели да играју биће суспендовани. Добијали смо нова писма, биће их још, али учинићемо све да не будемо међу дефинитивно суспендованим земљама. Без обзира на то колико ће одлуке бити болне за клубове", рекао је Ђилас на конференцији за медије у Кући кошарке.

Ђилас је додао да поштује став Партизана да игра у Еврокупу, али и да није битно шта он мисли о томе.

"Партизан остаје при свом ставу, има право на то. Требало би да сви клубови седну и пронађу решење. Чини ми се да код неких Савеза у региону, а то не мислим на нас, нису поборници лиге на просторима бивше Југославије. Разговараћемо са клубовима Србије који су заинтересовани за ФИБА Лигу шампиона".

Он је поручио да "не види зашто би Србија могла да буде кажњена јер је следила правила ФИБА".

"Италијански клубови су одустали од Еврокупа, четири турска клуба иду у Евролигу, док ће два ићи у ФИБА Лигу шампиона, а не Еврокуп. Остаје питање Шпаније, Литваније и клубова из региона. Није иста ситуација, али на нама је да прихватимо одлуке ФИБА која је кровна организација", јасан је први човек КСС.

Ђилас je да очекује да ће се репрезентација пласирати на Олимпијске игре и у Рију освојити медаљу.

"Олимпијски квалификациони турнир биће највеће такмичење које ћемо организовати у последњих 10 година, тачније после Европског првенства, али и у наредних 10. Када се погледа ситуација у земљи не верујем да ћемо у блиској будућности добити домаћинство великог такмичења. Из тих разлога очекујемо да се пласирамо на ОИ и освојимо медаљу", рекао је Ђилас на конференцији за медије у Кући кошарке.

Ђилас је додао да ће проблем око суспензије ФИБА ускоро бити решен како би КШ на миру организовао квалификациони турнир.

"Очекујемо пуну Арену и да ће Београд показати колико воли кошарку", поруцио је председник КСС.

Репрезентативац Србије Марко Симоновић истиче да екипа са великим нестрпљењем очекује квалификациони турнир.

"У име играча могу да кажем да влада велика жеља и мотивација код свих нас. Желимо сви да направимо одличан резултат и квалификујемо се на ОИ", закључио је Симоновић.

Квалификациони турнир у Београду игра се од 4. до 9. јула у КОМБАНК арени.

Кошаркаши Србије налазе се у А групи са Порториком и Анголом, док су у другој Чешка, Јапан и Летонија.

Само победник турнира обезбедиће визу за Рио.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести