Ђоковић именован за амбасадора УНИЦЕФ-а

УНИЦЕФ је данас објавио именовање Новака Ђоковића за свог глобалног амбасадора добре воље.

"Новак Ђоковић је истински шампион за сву децу света. Показао је да снажан глас и снажно деловање могу да унапреде положај деце, посебно оне најмлађе", рекла је заменица извршног директора УНИЦЕФ-а Јока Брант, на церемонији именовања, наводи се у саопштењу ПР тима Ђоковића.

Прворангирани светски тенисер Ђоковић је, док је био национални амбасадор УНИЦЕФ-а у Србији, као и кроз рад своје фондације, указивао на запостављену децу и њихове заједнице, додаје се.

"Новак се 2011. године први пут придружио тиму УНИЦЕФ-а, када је постао национални амбасадор УНИЦЕФ-а у Србији. Од тада пружа несебичну подршку за унапређење живота деце, посебно оне најмаргинализованије, и посебно се фокусира на значај образовања и развоја у раном детињству како би се деци омогућио најбољи почетак живота. Препознавајући његову искрену посвећености правима детета, УНИЦЕФ га је позвао да постане глобални амбасадор добре воље", додаје се.

"Част ми је што сам постао амбасадор добре воље за УНИЦЕФ, и што ћу да наставим да браним и подржавам права детета и да помогнем да се свакој девојчици и сваком дечаку омогући нега и оптималан развој у раном детињству", рекао је Ђоковић.

Навео је и да су ране године живота од кључног значаја.
"Када су у најранијој доби добро негована и када се о њима добро брине, деца имају веће шансе да преживе, здраво одрастају и мање се разбољевају, да развијају своје мисаоне, језичке, емоционалне и социјалне вештине, и постану продуктивни и успешни грађани у друштву. Одлучан сам да помогнем УНИЦЕФ-у у пружању квалитетне бриге за рани развој деце, посебно оне најугроженије, како би изградили светлију будућност за себе, своје породице и заједнице", додао је Ђоковић.

Светска банка и Ђоковић промовишу рани развој деце
Светска банка и "Новак Ђоковић Фондација" најавили су данас партнерску сарадњу у циљу промоције раног развоја деце, а као први корак Светска банка разматра са Владом Србије пројекат у вредности до 50 милиона америчких долара.

У саопштењу ПР тима Ђоковића се наводи да је сврха заједничке иницијативе "Од раних победа, користи целог живота"  инклузивно образовање и рани развој деце у Србији.

Партнерска сарадња Светске банке и "Новак Ђоковић Фондације" ће обухватати промоцију значаја улагања у развој деце у најранијем узрасту, као и инвестиције којима ће се помагати деци у угроженим заједницама у Србији, земљи Новака Ђоковића.

Ново партнерство и сарадња најављени су на конференцији за медије у Њујорку коју су одржали председник Групе Светска банка Џим Јонг Ким и Ђоковић, а потписивању споразума присуствовао је и министар финансија Душан Вујовић.

У оквиру ове иницијативе, Светска банка и "Новак Ђоковић Фондација" радиће са Владом Србије на стварању једнаких услова за малу децу из сиромашних и угрожених породица, додаје се.
"Новак Ђоковић Фондација" прикупиће додатна средства за рани развој деце кроз сарадњу са приватним сектором и појединачне донације.

"Сва деца заслужују једнаку шансу у животу, па ипак милиони не успевају да остваре у потпуности свој потенцијал услед сиромаштва, лоше исхране или недовољних могућности за рани развој и стимулацију", рекао је Ким.

"Велико ми је задовољство да најавим ово ново партнерство са Фондацијом 'Новак Ђоковић', које ће помоћи да таквој деци дамо шансу за фер почетак", додао је.

Ђоковић је рекао да је данас велики дан за нашу децу.
"Захваљујући овом партнерству између Светске банке и 'Новак Ђоковић Фондације' моћи ћемо много више да урадимо како бисмо побољшали квалитет и приступ раном развоју деце у мојој земљи у наредним годинама", рекао је Ђоковић.

Прве године живота су од изузетне важности и зато морамо да се побринемо да сва деца добију једнаку шансу да одрасту и развију се у продуктивне грађане света којима је стало до напретка, навео је Ђоковић.

"Ја сам имао срећу да сам имао такву кључну подршку као дете, и мој је сан да сва деца, у Србији и у свету, такође могу да остваре свој јединствени потенцијал", подвукао је Ђоковић.

Додао је и да постоји више од 2.500 места у Србији у којима нема предшколских установа.

"Рано образовање деце узраста од три до пет година један је од најслабијих аспеката образовног система, упркос његовом огромном значају у каснијем развоју и образовању", додао је Ђоковић.

Ђоковић је позвао друге организације као и корпорације да се придруже напорима у решавању ових изазова.

"Влада Србије поздравља ново партнерство између Новак Ђоковић Фондације и Светске банке", истакао је Вујовић.

Додао је и да Србија спроводи тешке реформе како би повратила привредни раст и унапредила конкурентност, те да успех ових реформи зависи од способности Србије да побољса квалитет свог људског капитала у циљу сталног повећања продуктивности.

"Свесни смо да је улагање у децу од кључне важности за такав раст људског капитала и већу продуктивност, као и најбољи начин да се осигура праведно и фер друштво у будућности. Због тога ћемо се прикључити овој иницијативи кроз нови пројекат који ће финансирати Светска банка и којим ћемо подржати инклузивно образовање и рани развој деце", казао је Вујовић.

Иако је пројекат још у припремној фази, њиме ће се највероватније подржати изградња нових предшколских објеката, као и промена намене неискоришћених учионица у основним школама и њихова конверзија у предшколске, унапређење квалитета подучавања и усвајања знања у предшколској настави, као и унапређење приступа финансирању за породице са ниским примањима.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести