Фудбалери Србије вечерас против Шкотске за одлазак на ЕУРО

Фудбалска репрезентација Србије вечерас од 20.45 сати, на стадиону "Рајко Митић", игра против Шкотске одлучујућу утакмицу баража за пласман на Европско првенство следеће године
fudbaleri srbije2, fss
Фото: ФСС

Пре нешто више од месец дана у полуфиналу баража, у Ослу, Србија је одиграла једну од најбољих утакмица у последње време и са­валадала Норвешку са 2:1, па и на основу ње очекујемо  нови успех. Међутим, и Шкотланђани силно желе да играју на првенству Старог континента и имају солидан тим.

Додуше, без великих имена, али изузетно борбенност и дисциплина не мањкају, што је донело победе у последњим мечевима у Лиги Европе против Чешке и Словачке. Ако се Шкоти пласирају на континентални шампионат играће на домаћем терену, у Глазгову. 

Последњи пут на Европском првенству ми смо играли 2000. године када су домаћини били  Белгија и Холандија,а Шкотланђани су учесници завршног турнира  били само једном - 1992. године, када су у групи били трећи иза Холандије и Немачке. 

У једном тренутку чинило се да ће наша репрезентација у меч деценије ући знатно ослабљена и да сектор Љубиша Тумбаковић неће моћи да рачуна на фудбалере који играју у Италији. На нашу срећу, сви су стигли осим болесног Филипа Ђуричића и сви су спремни  да вечерас пруже максимум.       


Вучићу на поклон дрес Шкотске од амбасадорке Велике Британије

Председник Србије Александар Вучић, који је данас разговарао с амбасадорима Квинте, добио је занимљив поклон од амбасадорке Велике Британије Шан Маклеуд - дрес Шкотске, уочи вечерашње фудбалске утакмице Србија - Шкотска, одлучујућу за пласман на Европско првенство.

Леп поклон од амбасадорке Велике Британије Шан Маклеуд. Желим да се осећају као код куће, а репрезентацији Србије желим победу", написао је председник Вучић на инстаграм профилу "Будућностсрбије", уз фотографију.


- Имали смо само два дана да припремимо меч. Наравно да нисмо успели много тога да урадимо, али смо се недељама пре тога припремали за овај окршај и спремни га дочекујемо. Сигуран сам да ћемо одиграти боље него у Ослу. Од првог дана имали смо смо циљ да кроз бараж изборимо пласман на Европско првенство и ја дубоко верујем да ћемо успети – рекао је селектор Тумбаковић.   

Против репрезентација Шкотске дуго нисмо играли, али је позанто да нашем менатлитету одговара стил игре острвских тимова. Међутим, сада је улог огроман, а самим тим и притисак је огроман и на играче и на струку.       

- Шкотланђани имају квалитетну репрезентацију, неколико фудбаелре који играју у великим клубовима, Робертсон је стандардан у Ливерпулу, Мектомини је у Јунајтеду, а већина их игра у Премијер лиги, што довољно говори о њиховом квалитету. Од последњих осам утакмица добили су чак шест и тешко им је дати гол. Имају компактност, чврстину, дисциплину, шкотски карактер, што значи борбеност на највишем нивоу до последњег секунда утакмице. Добро смо их снимили и нећемо се њима прилагођавати, настојаћемо да наметнутенмо наш стил игре и да ми славимо – поручио је селектор.

- Сви фудбалери које имамо на располагању су спремни и жељно ишчекују дуел против Шкотске, рекао је селектор Србије Љубиша Тумбаковић уочи "меча деценије".

То значи да ће "ровити" капитен Александар Коларов, Филип Костић, Михаило Ристић и Предраг Рајковић бити на терену.

- Сви су у конкуренцији и немам дилеме по питању стартне поставе, јасан је Тумбаковић.

На питање да ли је дуел против Шкотске утакмица његове каријере, Тумбаковић је рекао да у његовим годинама вероватно јесте.

- Код нас је свака наредна најважнија, али ова има димензију и испада да је најважнија. Имао сам пуно утакмица, али овог момента се намеће да је ово моја најважнија утакмица у каријери, казао је Тумбаковић.

Он је додао да је екипа адаптирана на услове рада и чињеницу да практично има само два тренинга пред утакмицу.

- За сваку утакмицу у припреми постоји велика доза тактике. Све ћемо учинити да утакмицу доведемо да можемо да је контролишемо. Ако будемо успели, онда то да преточимо у резултат, поручио је Тумбаковић.

Атмосфера у табору наше репрезентације је одлична, сви кажу да сада морају да се покажу и да се оваква прилика не добија често у каријери. Капитен Александар Коларов се опоравио од повреде мишића и с лакоћом је издржао последње тестове. Добро се осећа и голман Предраг Рајковић, који има велики хематон испод десног ока, али је добро тренирао. 

-  Осећам се савим добро, овакав меч једноставнио се не сме пропустити. Имамо циљ и верујем да ћемо га испунити. Шкотланђани имају добар тим, али сам уверен да ћемо стићи до победе. Морамо да будемо стрпљиво и довољно храбри, уверен сам да ћемо се радовати – оптимиста је Коларов. 

Много тога у нашој игри зависиће од Душана Тадића, који игра у великој форми у Ајаксу.

- Морамо да спусутимо лопту, да натерамо Шкотланђане да се нађу у вакуму, да трче без лопте и да се троше. Дуго сам играо на Острву знам како их је најлакше зауставити. Ми смо потпуно спремни да победимо и одемо на Европско првенство – јасан је Тадић.

Победник овог сусрета при­дружиће се Енглеској, Хрватској и Чешкој у Д групи. 

Г. Ковач  

Лахоз на центру

БЕОГРАД: Стадион „Рајко Митић“, судија Метеу  Лахоз (Шпанија), почетак у 20.45 сати,ТВ пренос на Нова С.

СРБИЈА: Рајковић (Дмитровић) -  Миленковић, С. Митровић, Коларов (Лазовић, Гудељ. Н. Максимовић, Костић (Ристић) - Милинковић – Савић, Тадић – А. Митровић.

ШКОТСКА: Машал – О Даниел, Галагер, Купер, Робертсон – Мектомини, Мекглин, Џек (Армстронг) – Дикс, Мекгрегор – Фрајзер (Патерсон)

Финала баража

Грузија – Казахстан    (18)

Србија – Шкотска       (20.45)

Мађарска – Исланд    (20.45)

С. Ирска – Словачка   (20.45)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести