Гудељ: Срби главу горе, континуитет је важнији од резултата

БЕОГРАД: Србија квалитетом заслужује да буде део Европског првенства и жао ми је што наредног лета нећемо гледати "класик" против Хрватске, изјавио је некедашњи југословенски репрезентативац Иван Гудељ.
gudelj
Фото: Youtube Printscreen

Гудељ, легенда Хајдука, који је због болести завршио каријеру у 26. години поручује да је од резултата важнији континуитет у стварању играча.

"Гледао сам дуел са Шкотском и не знам шта бих рекао. Било је грча, нису ушли у утакмицу како треба, то је очигледно. Велика је разлика у менталитету између острвских земаља и овог нашег региона. Они се много лакше боре са притиском, утисак је да се не би пуно нервирали и да нису победили. А код нас је одмах трагедија и катастрофа. Неко ће рећи да ти играчи играју у великим европским клубовима и да би требало да буду имуни на тензију и важност утакмице, али није баш тако", истиче Гудељ.

У њиховој подсвести је тај терет морања када се обуче дрес са државним грбом, свесни су амбијента којем припадају, психа им се трансформише према локалном менталитету, околностима које их окружују, свему ономе што медији пласирају и креирају, наводи Гудељ.

"У таквој ситуацији није лако остати прибран и играти на оном нивоу на коме смо навикли да их гледамо у њиховим клубовима“.

Кад се спомињу менталитет и старе навике, Гудељ додаје да га радује радује вест коју је прочитао у српским медијима.

"Видим да неће бити неких великих промена у спортском сектору Фудбалског савеза и то је по мом мишљењу изузетно паметан потез. Ја сам 23 године радио са млађим категоријама у хрватској федерацији и знам колико је континуитет важан фактор у стварању играча. Много важнији и од самог резултата. Људи који нису у материји то тешко могу да схвате. Пазите, када говоримо о узрасним категоријама, У-15, У-17, У-19… то је све само једно годиште и можете наићи на генерацију која једноставно нема квалитет за неке веће домете".

"Ми смо имали случај са годиштем ''95 у Хрватској, ту су били Ливаковић, Једвај, Пјаца, Пашалић, плус неки играчи који сада играју у прволигашким клубовима. Та репрезентација никада ништа није направила у млађим узрастима, нисмо догурали ни до једне елит-рунде за пласман на Европско или Светско првенство. Са друге стране, добили смо четири врхунска играча који су данас окосница А репрезентације. Зато је јако важно да ти људи који врше селекцију играча, који воде рачуна о њиховом развоју и њиховом постепеном сазревању, добију шансу да раде у континуитету како би своју идеју спровели у дело“.

Гудељ је као селектор младе репрезентације Хрватске често размењивао мишљења са српским стручњацима за рад за млађим категоријама."

"Није трагедија ако се због једног бода или промашеног пенала не оде на Европско првенство. Трагедија је ако из три годишта не избациш ниједног играча за А репрезентацију. А Србија са тим нема проблема. Штавише, вама је и једно и друго пошло за руком. Из оне екипе која је освојила европску и светску титулу, бар шест-седам момака сада има водећу улогу у сениорском тиму. То је феноменална ствар".

Такође, како наводи, приметио сам још нешто, све већи број деце из иностранства прихвата да игра за вашу репрезентацију.

"Знам из личног искуства колико је то компликован процес. Месецима смо наговарали Стефана Савића да обуче дрес Хрватске и нисмо успели. Њему је отац са Брача, јако смо добри, сретали смо се по Сплиту, разговарали, покушавали да нађемо решење… и ништа. Дечко је из мешовитог брака и родитељи су донели одлуку да игра за Чешку, тамо где је одрастао, где је имао добар статус и где су се према њима понели коректно. Он је та генерација ''95 о којој сам већ говорио и изузетно је талентован. Зато све похвале људима из српског савеза који су те клинце наговорили да промене боју дреса и заиграју за Србију“, поручио је Гудељ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести