ИНТЕРВЈУ – СИНИША МИЛАНОВ, ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ МИНИ-ФУДБАЛ ФЕДЕРАЦИЈЕ: Имамо право на снове

Објаснио нам је Синиша Миланов, први човек нашег мини-фудбала, да је недавно седиште Српске федерације у овом спорту пребачено из Београда у Нови Сад.
с
Фото: Дневник

Некада позната и под именом мали фудбал, ова грана спорта током последњих година доживљава праву експанзију, а репрезентације Србије игра све важнију улогу у њеним европским и светским оквирима.

Као доказ овакве тврдње, нека послужи податак да су "орлови", практично већ читаву деценију, редовни учесници  највећих такмичења на Старом континенту, али и у планетарним оквирима.

- Нови Сад је већ годинама својеврстан мотор развоја мини-фудбала у нашој земљи - рекао је Миланов. - То показују резултати које овдашњи клубови остварују на домаћим и међународним такмичењима, с којих се враћају с медаљама. И окосницу државног тима чине фудбалери из Српске Атине, што потврђује тврдњу да је наш град центар овдашњег мини-фудбала, па је нормално и очекивано било то се седиште федерације пресели у град испод Петроварадинске тврђаве. Иако је раније она била стационирана у главном граду, њено срце налазило се у Новом Саду, а за читав процес пресељења биле су нам потребне три године.

Ове године се, у Сарајеву (1. до 8. јун), одржава Европско првенство, чији је учесник и наша селекција. На недавном жребању група, Србија се нашла у оној, у којој ће снаге да одмери са репрезентацијама Португалије, Бугарске и Грузије. Какви су, по вама, изгледи изабраника селектора Небојше Деснице у тој конкуренцији?

- Обично смо приликом жребања били у трећем, а овог пута, захваљујући оствареним резултатима у последњих пет година, нашли смо се у другом шеширу. Чак смо били на граници тога да се нађемо и међу најквалитетнијим екипама, али и овако смо у ситуацији да против сваког супарника можемо равноправно да играмо. Португалија и Бугарска су ривали који заслужују наше пуно поштовање, док Грузија с истом екипом наступа у мини-фудбалу и футсалу. Иако немају значајно име, представљају Гузини опасног ривала, способног свакоме да помрси рачуне. У континуитету играмо на највећим скуповима већ десетак година и јасно је да бисмо волели да будемо и европски и светски шампиони.


Подршка "Дневниковом" турниру

И "Дневников" турнир игра се по правилима федерације на чијем сте челу и део је ваше организације. Колико такмичење с тако богатом традицијом значи за популаризацију малог фудбала?

- "Дневников" турнир је озбиљан бренд и, када су нас позвали људи из његове организације са жељом да уђу у нашу федерацију, нама је то представљало велику част - јасан је био Миланов. - Током последњих година то такмичење подигнуто је виши ниво него што је то раније био случај, али новосадска публика је избирљива и "тешка". Она тражи континуитет и, лично, очекујем да ће трибине бити много испуњеније већ ове, а сасвим сигурно наредне године. Сам турнир био је препознатљив у време старе Југославије, када су мајстори малог фудбала имали своју публику. Он је данас поново на високом нивоу и заслужује пажњу широке спортске јавности, а наш Савез чврсто стоји иза њега.


Да ли би такав развој ситуације био реалан?

- Када се све објективно сагледа, при томе мислим на постојећу инфраструктуру и улагања, ово што смо до сада учинили наш је максимум. С друге стране, зашто не бисмо сањали, јер смо свесни да наша селекција, када "ескплодира", може да одигра онако како треба. Селектор Десница сада је ствари подигао за степеник више, појачали смо се играчима из треће лиге, који ће нам сасвим сигурно донети професионализам који нам је потребан.  Уз Губеринића и Томчића, сада ће с момцима бити и Александар Золнајић из Хајдука (Дивош) и Слободан Новаковић (Кабел), који ће донети неопходне новине у игру "орлова", јер осећају мали фудбал - подвукао је Синиша Миланов.


А. Предојевић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести