Золтан Сабо, тренер ТСЦ-а:Да ово што пре прође, лако ћемо касније о спорту

Било би лепо када бисмо могли да приметимо да у српском и готово читавом светском спорту тренутно влада само затишје.
zoltan sabo
Фото: Золтан Сабо, фото: ФК ТСЦ

Нажалост, вирус није непријатељ који допушта било какво опуштање, агресиван је и опасан и само од наше дисциплине зависи да ли можемо да се надамо скорој победи. Један од начина да се оствари жеља свих нас јесте уздржавање и дистанцирање од било каквих друштвених контаката, баш оног што јесте у природи човека. Та својеврсна тишина, а не затишје, је наше оружје и велика већина светске популације све је свеснија те чињенице.

Золтан Сабо, некадашњи врсни фудбалер кулског Хајдука, Војводине, Партизана, Младости из Апатина, беочинског Цемента и више иностраних тимова, данас је тренер ТСЦ-а из Бачке Тополе, најпријатнијег изненађења, можда је боље рећи – освежења у Суперлиги Србије. Новајлију у најбољој лиги непланирана пауза затекла је у борби за излазак на европску сцену.

- Када је проглашено ванредно стање у нашој земљи играчи су добили дозволу од клуба да се врате својим кућама. Слушају вести и чекају  инструкције, уз обавезу да се, сви до једног, придржавају мера које су прописали наши најодговорнији и најцењенији здравствени радници и Влада Србије. Играчима смо поделили вежбе које треба да раде код својих домова, надајући се да ће пауза да траје што краће и да ћемо се ускоро вратити на терен – каже Сабо.

Ипак, индивидуални тренинзи у кућним условима не могу да замене колективни рад под надзором тренера?

- У то нема никакве дилеме. Једно је када смо сви на окупу и радимо заједнички и с лоптом, а нешто сасвим друго када је ситуација оваква каква је сада. Не видим неке охрабрујуће чињенице које би могле да упуте на закључак да ће се ова криза ускоро завршити и тешко је било шта паметно рећи када је у питању наставак сезоне. Јасно је да ће играчи испасти из форме и одлука о томе шта ће се догађати када зауздамо вирус биће на људима из ФС Србије. Они ће морати да гледају на здравље фудбалера, јер, у случају да се одлуче да одиграмо првенство до краја, распоред ће бити изузетно згуснут, а све екипе требало би да одраде и некакве мини-припреме да би уопште биле у стању да наставе тамо где смо сви заједно стали.

ТСЦ је исказао и велику дозу хуманости донирајући одређена финансијска средства за борбу против Ковида-19?

- У Бачкој Тополи радимо на изградњи здравог спортског колектива и отуда одлука о донацији. ТСЦ није уопште имао дилему када је одлучио да финансијски помогне и мислим да је то био најбољи начин да покажемо наш однос према целокупном становништву Србије.

Сабо дане проводи у Новом Саду, граду у којем живи. Понекад изађе да прошета, али, како је сам нагласио, стриктно се придржава мера које је донела Влада.

- То је суштина свега. Сада је најбитније да се, свако понаособ, придржавамо упута и ограничења која су уведена, избегавајући контакте. Уколико будемо, а уверен сам да хоћемо, били одговорни и дисциплиновани према себи, самим тим и према свима другима, издржаћемо све ове тегобе. А када све буде остало иза нас, са великим задовољством изаћићемо напоље, вратити се обавезама и разговарамо о много ведријим темама. Једна од њих свакако је и спорт – поручио је Золтан Сабо.

        А. Предојевић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести