И међу сениоркама успеси неће изостати

Кристина Аћимовић у свет борилачких вештина ушла је сасвим случајно. Након што је угасила седам свећица на рођенданској торти, отишла је на тренинг Џудо клуба ТСК из Темерина

 и почела да учи тајне ове вештине.Веома брзо је напредовала па  витрине у породичном дому постале су тесне да се у њих сложе сви освојени пехари и одличја. Жељна нових изазова, потом је одлучила да се опроба у yију yицу.

Кристина има 20 година и поносни је власник титуле светског јуниорског првака у yију yицу. Три пута је била првак Балкана, 2009. године побрала је ловорике у Софији, а касније и у Ларнаки и Букурешту. Престоница Румуније је талична за ову младу Темеринку, јер је 2013. године постала светски првак, а успех вредан поштовања је репризирала прошлог месеца у Атини.

- До финала дошла сам без већих проблема, где ме је дочекала физички јача Белгијанка, па је било доста неизесности. Десетак секунди пре краја резултат је био нерешен, али тактика селектора и тренера Јаноша Копаса је уродила мојом победом на поене. Тако сам други пут у кратком временском периоду постала првак света у јуниорској конкуренцији и осећај је заиста изузетан – каже талентована Кристина Аћимовић.

Доста тога  је научила од тренера Недељка Ђукића, под чијим надзором је тренирала yудо пуних 12 година. У фебруару је променила клупска обележја и наставила са тренинзима у новосадском џију џица клубу Студент. Међу изузетним резултатима издваја се и титула европског првака изборена лане у шведском Лундсу.

- Немам много слободног времена, али уз добру организацију успевам све да постигнем. Волим овај спорт и не могу да замислим дан без обавеза на том плану. Породицу и пријатеље сам навикла на успехе, шест година узастопно сам првак државе у свим узрасним категоријама, па од мене стално очекују најсјајније одличје.

Дуги низ година сам радила са Недељком Ђукићем, одличним тренером и педагогом, а од фебруара сарађујем са Јаношем Копасом, који ми је истовремено тренер у Студенту и селектор у репрезентацији.Следеће године прелази у сениорску конкуренцију, што јој неће бити отежавајућа околност с обзиром на то да је већ доказала да може да се равноправно носи са старијим и физички јачим такмичарима.

- Више пута сам освајала прва места на европским куповима, а прошле године сам се као јуниорка борила у конкуренцији сениора и била друга. Жао ми је што yиу yица није олимпијски спорт, јер ми је жеља да Србији подарим медаљу са највеће планетарне смотре. У борилачким спортовима постоје Комбат гејмс, својеврсни пандан Олимпијади, па самим тиме и огроман изазов за такмичаре широм света. Домаћин следећих игара је Перу, циљ ми је да 2017. године узмем учешће и да будем најбоља – најавила је Кристина Аћимовић.

Темеринци могу да буду поносни на своју младу суграђанку, захваљујући чијим успесима се за ову варош чуло на све четири стране света. Наредно веће искушење очекује је на Балканском првенству у Бањалуци, почетком септембра, када треба очекивати да поново уздигнутих руку изађе на највише постоље.

М. Менићанин

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести