Ивана Шпановић предложена за фебруарску награду Новог Сада

Атлетичарка Ивана Шпановић предложена је за добитницу Фебруарске награде Новог Сада за 2016. годину, одлучено је на седници Комисије за обележавање празника,

доделу признања и међуградску сарадњу у земљи и иностранству. То је потврдила на јучерашњој конференцији за новинаре и председница Комисије и заменица председника Скупштине града Бранка Бежанов. Она је изразила наду да ће, након једногласне одлуке Комисије, и одборници Скупштине града унисоно гласати за тај предлог, који ће се пред њима наћи на свечаној седници заказаној за 26. јануар.

– Ивана Шпановић је најтрофејнија атлетичарка у историји Србије и освајачица бронзе у скоку удаљ на Олимпијади у Рију. Захваљујући њој, Нови Сад и Атлетски клуб „Војводина” налазе се на атлетској мапи света – поручила је Бранка Бежанов.

Она се захвалила и осталим предложеним кандидатима за Фебруарску награду и онима који су их предложили „јер и они доприносе бољем и успешнијем Новом Саду”.
– Пошто лауреат може бити само један, Комисија је једногласно донела одлуку да предложи Ивану Шпановић за добитницу Фебруарске награде – навела је Бранка Бежанов.

Иницијативу да високо градско признање добије Ивана Шпановић поднео је Атлетски клуб „Војводина“. Награда се састоји од новчаног дела од 130.000 динара и статуете „Голубица“, рад вајара Андреја Васиљевића.

Ивана Шпановић рођена је у Зрењанину 10. маја 1990. године. Атлетиком је почела да се бави 1997. године у Атлетском клубу „Пролетер“ у том граду. Врло брзо долази до врхунских резултата у дисциплини скок удаљ. Чланица АК „Војводина“ постала је 2007. године, када узима своју прву велику медаљу на Првенству света за млађе јуниорке. Године 2010. почиње сарадњу с тренером Гораном Обрадовићем, која траје и даље, а од 2013. године па до данас осваја осам узастопних медаља с великих такмичења. Рекордерка је Србије у скоку удаљ у свим узрасним категоријама, као и у дисциплинама 60 метара и петобој. Само прошле године, Ивана Шпановић освојила је сребро на Светском првенству у дворани, потом злато на Европском првенству, бронзу на Олимпијским играма у Рију, да би годину завршила као победница Дијамантске лиге за 2016.

Фебруарска награда додељује се као друштвено признање за најзначајнија дела и достигнућа грађана Новог Сада која су у духу неговања слободарске традиције града и јединства свих његових грађана. То признање Скупштина града додељује грађанину за обједињене напоре који су у духу слободарских традиција града, неговања међуљудске толеранције и јединства свих његових грађана за активности и дела која афирмишу име и традицију, славу и реноме града Новог Сада, допринос у култури, уметности, књижевним делима, изучавању историјске грађе и научноистраживачке делатности у целини и истакнутом ангажману у хуманитарним, социјалним и здравственим областима, а поводом Дана града – 1. фебруара, дана када је 1748. године Нови Сад проглашен слободним краљевским градом.
С. Крстић
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести