КК Партизан: Да ли уопште има смисла играти домаће првенство?

Партизан није задовољан усвојеним решењем за изглед кошаркашке Суперлиге Србије. Црно-бели су издали саопштење које преносимо у целини

– Након данашњег састанка у просторијама КСС, кошаркашки клуб Партизан НИС обавештава јавност о природи усвојеног решења за изглед такмичења из којег ћемо добити шампиона Србије. Одлуком већине присутних представника клубова, уз глас против једино представника Партизана, усвојено је решење по којем се почетне позиције пред домаће првенство унапред знају и то не само за групну фазу већ и за мечеве финалне серије, односно мечеве у борби за треће место и пласман у АБА ј.т.д. лигу наредне године.

Усвојени критеријум подразумева да се предност домаћег терена у финалној серији и утакмици за треће место додељује на основу овосезонског пласмана у регионалној АБА ј.т.д. лиги, такмичењу које није домаће првенство, а не на основу резултата остварених у групној фази Суперлиге Србије.

Овакво решење, осим што не признаје шансу тимовима из КЛС да се на терену боре за повољнију позицију пред евентуалне одлучујуће мечеве, доноси и могући парадокс у финалној серији и серији за треће место.

Хипотетички посматрано, нашем тиму прво место у групи са Мега Лексом доноси предност домаћег терена у полуфиналу али не и у финалу где би поново могли да се сусретнемо са њима. Какав спортски критеријум подразумева могући сценарио по којем другопласирани тим из наше групе може имати предност домаћег терена у финалној серији упркос нашем бољем пласману?! Због чега је критеријум по којем се одређује повлашћена позиција тимова у одлучујућим сусретима базирана на регионалном такмичењу а не на резултатима који су остварени у домаћем првенству?!

Предлог КК Партизан НИС, био је да се почетне позиције у плеј офу одређују на основу кош количника првопласираних екипа по групама, као што је својевремено био случај или да о томе одлучује воља жреба. Ипак, одлуком већине клубова, усвојено је решење по којем се фаворизују Црвена звезда Телеком и Мега Лекс, а на основу пласмана у АБА ј.т.д. лиги.

Изнад свега, зачуђујуће делује глас „за“ који је стигао од КК Металац Фармаком, а којим се овај клуб аутоматски ставља у неповољнију позицију пред мечеве у којима ће се борити за пласман у АБА ј.т.д. лигу наредне године. Оваквим гласом,  Металац Фармаком без претходне борбе у групној фази првенства пристаје на неповољан положај за своју екипу!

КК Партизан НИС, усвојено решење сматра противним основним спортским начелима и праву сваког тима да се на терену избори за повољнији положај! Згуснут календар такмичења је једно, а фаворизовање тимова без ваљаног основа представља нешто сасвим друго!

Због свега наведеног, поставља се питање да ли уопште има смисла играти домаће првенство.

Спортски поздрав,
КК Партизан НИС 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести