АНА ШЋЕПАНОВИЋ, ЈЕДНА ОД НАЈТАЛЕНТОВАНИЈИХ УМЕТНИЧКИХ КЛИЗАЧИЦА У СРБИЈИ: Сањам Олимпијске игре

На протеклом Првенству Србије у уметничком клизању које је одржано у београдској Хали „Пионир“ шеснаестогодишња Новосађанка Ана Шћепановић још једном је освојила титулу јуниорске првакиње Србије. Ово јој је до сада четврто злато у јуниорској категорији, а пре тога је пет пута била кадетска државна првакиња.
1
Фото: Ана Шћепановић, фото: Морус Вадим

- За сада сам задовољна постигнутим, а најновији успех на државном шампионату ми је велики подстрек за још већи рад и нове успехе – рекла је талентована клизачица Ана Шћепановић.

Ана је почела да тренира уметничко клизање са пет и по година у новосадској Војводини, а после 11 година прешла је ове године у други градски клуб - Аксел, који је основан још пре две године, али је сада почео са радом. За Ану је веома важно да је у клуб стигла руска клизачица Јулија Белова из школе чувене Оксане Буличове која је била тренер последњих пет светских шампионки Русије и актуелне Олимпијске победнице Софије Акацијеве. Тако ће Шћепановићева од сада тренирати под будним оком одличног стручњака.

- Презадовољна сам од када је Јулија стигла у клуб. Стигла је четири дана пред државно првенство и за та четири дана ме је одлично спремила, да сам имала огроман напредак. Верујем да ћу уз њену помоћ још напредовати у будућности.

Од 2018. године Ана је репрезентативка Србије. Представљала Србију на на два Гранд – прија у пољском Гдањску 2022. године и ове године у аустријском Линцу. Прошлог јануара била је најбоље пласирана клизачица на међународном такмичењу "Скејт Хелена" у Београду, заузевши 12. место код јуниорки. Иначе Србија већ 16 година организује Међународно меморијално такмичење у уметничком клизању "Скејт Хелена", у част једне од најбољих домаћих клизачица Хелене Пајовић. На Купу Војводине у марту је била трећа, На Европском купу у Цељу овог новембра пласирала се на 19. место.

Фото: Ана Шћепановић, фото: Морус Вадим


Ана ради са Рускињом Беловом

У клуб је недавно стигла одлична клизачица Јулија Белова, која је постизала одличне резултате на првенствима у Москви и државним првенствима у млађим данима. Она је почела да ради са Аном и већ је видљив напредак. За сада је задовољна оним што је видела у Новом Саду.

- Све је још ново, али интересантно. Наравно, није као у Русији, јер нигде није као у Русији, али ово је потпуно нови свет за мене и задовољна сам. Ледена дворана је одлична, што је нама важно. Када сам дошла у Србију нисам знала какав је квалитте клизања овде, али сам видела да има талентоване деце и Ана је међу њима. Она је међу најбољим клизачима у Србији, стварно је одлична. Трудићу се да пренесем своје знање на Ану и све девојчице и дечаке који буду тренирали у нашем клубу - рекла је Белова.


- Тренутно се припремамо за предстојеће европске купове „Скејт Хелана“ у Београду почетком јануара следеће године и „Софија трофеј“ који ће бити одржан у фебруару у главном граду Бугарске. На ова два такмичења могу да узмем норму за Светско јуниорско првенство, које је на програму крајем фебруара. То ми је тренутни циљ.

Као и свали млади спортиста Ана жели да учествује на великим међународним такмичењјима, па и на Зимским олимпијским играма.

- Желела бих да представљам Србију на свим великим међународним такмичењима. Као и сви други спортисти сањам учешће и на Олимпијским играма. Свако дете о томе сања док гледа друге врхунске спортисте на ТВ-у. Зато једног дана надам се да је уз Јулијину помоћ и то могуће - закључила је Шћепановићева.

Г. Маленовић

Ана Шћепановић, фото: Морус Вадим

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести