ШВЕДСКИ АТЛЕТИЧАР ОПЕТ ПОМЕРА ГРАНИЦЕ: Дуплантис оборио светски рекорд у скоку мотком

Шведски атлетичар Арманд Дуплантис оборио је светски рекорд у скоку мотком на отвореном прескочивши 6,24 метра на митингу Дијамантске лиге у кинеском Сјамену.
с
Фото: Светска атлетика

Дуплантис (24) је за један центиметар поправио сопствени светски рекорд (6,23 метра), који је поставио у септембру прошле године у финалу Дијамантске лиге у америчком граду Јуџину.

Швеђанин је на првом митингу Дијамантске лиге у Сјамену из првог покушаја прескочио 6,24 м. 

Ово му је осми светски рекорд у каријери до сада. Први, од 6,17 м, поставио је у Торуну 2020. године. Дуплантис је пре овог само једном сезону на отвореном почео висином изнад 6,00 м, када је на митингу Дијамантске лиге у Доху 2022. године прескочио 6,02 м.

– Да бих постигао светски рекорд мора све да буде на свом месту. Све се поклопило да остварим данас такав скок. Дефинитивно сам после тог скока од 6,00 метара осетио да бих могао да урадим овако нешто. На овај начин сам се искупио за лошу сезону у дворани, иако сам у Глазгову скочио 6,10. Била ми је потребна нека ватра данас, желео сам да докажем себи да могу да урадим боље него што сам тада – рекао је Дуплантис. 

Двоструки светски шампион на отвореном има пред собом још три месеца до Олимпијских игара у Паризу на којим ће бранити титулу.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести