Пасош за Рио достижан

Две последње контролне утакмице пред Европско првенство (15-30. јануар) са селекцијом Мађарске (победа у Сенти и реми у Кечкемету), која се представила у новом руху, вратиле су колико - толико

пољуљану веру рукометној репрезентацији после недавног резултатског фијаска на не баш јаком међународном турниру у Немачкој, као и у дуелу са Румунијом у Београду.Пред изабраницима селектора Дејана Перића налази се деликатан задатак, тим пре ако узмемо у обзир чињеницу да ће се у Пољској визирати улазнице на највећу светску спортску смотру, Олимпијске игре, чији је домаћин Бразил.

У којој мери су вам турнири у Немачкој, меч са Румунијом и две утакмице са Мађарима биле од користи?

- Те утакмице су нам послужиле да добијемо реалну слику онога што смо урадили. Задовољан сам што смо поново у већем делу меча с Мађарима били на висини задатка. Радује и чињеница да смо поново играли са великим бројем играча, као и податак да нисмо пали у последњих 10 минута када се играло гол за гол. Имамо још неколико тренинга до поласка на ЕП и могућност да још више поправимо уочене недостатке. Трудимо се да сваки дан искористимо на најбољи начин. Време нам није савезник, јер оно што би требало да се ради у три-четири дана ми морамо у један-два. То је тако. Задовољан сам атмосфером и радом, професионалном односу према обавезама, постоји свест онога што нас чека. Има много мотива, жеље, воље и борбености да дамо све од себе на терену – најавио је Дејан Перић.

Да ли сте успели да ускладите карактер појединаца и тима?

- Трудио сам се да одаберем тимске играче и да имају и своје индивидуалности. Понекад је то управо оно по чему се разликују врхунски играчи од оних који то нису. Задовољан сам повратном информацијом, како то играчи доживљавају, једном здравом групом која може сутра да направи добру ствар. 

Где има разлога за оптимизам, а где за забринутост?

- Забринути би могли да будемо увек. Ја увек више гледам с оптимистичне стране. Чека нас изузетна и тешка група. Нисмо је бирали, али је за спортисте прави изазов. Имамо циљеве које можемо да остваримо само под условом да апсолвирамо тај први корак. Наравно, волели бисмо да се нађемо у ситуацији да обезбедимо квалификације за ОИ, пошто би то била велика ствар задржати континуитет великих такмичења. Наше предности су жеља и мотив. Питање је и са коликом нас вером испраћају од куће. То би могло да пробуди инат код играча. Свако има право на своје мишљење, а разуверити их било би добро ако можемо.

ЕП у Пољској је од велике важности за српски рукомет, пошто се визирају пасоши за ОИ у Бразилу. Чиме бисте били задовољни?

- Наш циљ је излазак из групе, небитно је преко које утакмице ћемо то да урадимо. Ако бисмо визирали пасош за Рио, много тога би било отворено. Сама могућност доласка до тога говори много.

Успели сте у репрезентацију да вратите Жарка Шешума, Петра Ненадића, Момира Рнића?

- Они нису случајно ту, већ су то заслужили својим квалитетним и континуираним играма. Претходни њихов изостанак није било ништа лично. Сада у здравој и отвореној комуникацији ставили су се на располагање, они су носиоци игре и добре атмосфере. Свој квалитет потврђују у клубовима, а и велике су патриоте, играју пуним срцем и са поносом за своју земљу.

Да ли је овакав потез можда требало урадити раније?

- Неких ранијих репрезентативаца сада нема јер се не уклапају у моју концепцију. Момир Илић је остао при одлуци да не игра више за национални тим, а у међувремену је дошла и повреда. Вучковић, Драшко Ненадић, Ивезић и Коцић су повређени. Има доста околности и ситуација које су биле непредвиђене, али се човек мора носити са тешким ситуацуијама и пронаћи решење, те храбро и смело определити се за одређене играче - категоричан је селектор Перић.

Јово Галић

 

Нада за наш рукомет

Има ли наде у повратак нашег репрезентативног рукомета у светски врх?

- Нада увек умире последња. Ми смо спортска нација. Рукомет волимо. Потребно је да се потрудимо, сви у пирамиди, да рукомет заузме своје место међу децом. Потрудићу се да утичем да то тако буде, а то је остварљиво само добрим резултатима националних селекција и клубова.

Терен једино мерило

Како видите нашу групу?

- Домаћин Пољска је освојила медаљу и има континуитет на великим такмичењима. Колико је лепо играти као домаћин, исто тако то има великих притисака и тежине. Много улажу у рукомет и желе да пред својом публиком дођу до финала. Шта рећи о Французима,они имају све медаље у својој ризници у последњих 15 година, а све су освојили дупло. Македонци имају континуитет и квалитет. То може а не мора ништа да значи, пошто на терену може свашта да се деси, да се окрене. Имамо играче који играју у добрим клубовима, само их је потребно изазвати. Никоме неће бити лако са нама.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести