Пејџ: Узбуђена сам због Србије и српских навијача

Америчка кошаркашица Данијел Никол Пејџ рекла је данас да је узбуђена што ће имати прилику да заигра за репрезентацију Србије.

Пејџ има 28 година, висока је 188 центиметара и наступа за француски Баскет Ландеса. Добијањем српског држављанства стекла је право да постане прва страна играчица у историји репрезентације Србије.

"Када сам ступила у контакт са селектором Марином Маљковић у вези наступа за селекцију Србије била сам узбуђена јер се наше визије кошарке поклапају. Велики сам радник и борац, а то је оно што Марина тражи од својих играча. Српска и америчка кошарка су веома сличне и то ми је помогло да се определим за Србију. Желим да се захвалим председнику Ђиласу, Марини, али и целом српском народу што ћу имати прилику да играм на високом нивоу и пред сјајним навијачима", рекла је Пејџ на промоцији у Кући кошарке.

Она је додала да није имала понуде других репрезентација, али и да није размишљала да игра за другу државу.

"Почела сам каријеру на колеџу Небраска, где је играло неколико Српкиња и оне су увек причале како им недостаје земља. Заиграла сам у ВНБА 2008. године, док сам интернационалну каријеру почела у бугарском Дунаву. Имала сам прилику да играм против Звезде у Београду, била је то кратка посета, али вежу ме лепе успомене", навела је Пејџ.

Пејџ је рекла да је прошле године имала прилику да игра и победи Лион, који са клупе предводи Марина Маљковић.

"Свидео ми се њено схватање кошарке и начин вођења екипе. То ме је натерало да пратим репрезентацију Србије на Светском првенству у Турској и морам да признам да нисам била изненађења добрим играма, посебно против САД", поручила је Пејџ, која је наступала и за израелски Јерусалим, мађарски Залегержег и још неколико француских клубова.

Селектор Србије Марина Маљковић открила да је Пејџ била играчица која јој је највише мука задавала у француском шампионату.

"Она је добра кошаркашица, са великим искуством и игра на позицији крила, на којој Србија нема адекватно решење. Изузетно сам срећна јер је она личност која се уклапа у стил игре репрезентације Србије", рекла је Маљковић.

Маљковић се захвалила Кошаркашком савезу Србије и свим институцијама који су омогућили да Пејџ добије српски пасош.

"Показали смо када је национални интерес у питању да све може брзо да се реши. Хвала Ђиласу, потврдио је да је најоригиналнији председник Савеза у Србији и подржавам његову одлуку јер за све постоји први пут", поручила је Маљковић.

Женска кошаркашка репрезентација Србије у јуну ће наступити на шампионату Европе у Мађарској. Ривали у Ц групи су Хрватска, Летонија, Русија и Велика Британија.

Ђилас: Странци добродошли, али услов је да играју без пара
Председник Кошаркашког савеза Србије (КСС) Драган Ђилас рекао је данас да нема проблем да странци играју за Србију уколико да могу да помогну националном тиму.

"Има ставова "за" и "против" да неко ко није рођен у Србији игра за репрезентацију. Одлука је увек на селектору који процењују да ли је такав играч потребан. Мој став је да омогућимо сваком ко жели да буде грађанин Србије, што није популарно у свету, игра за репрезентацију без финансијске надокнаде. Прихватам сву одговорност, али сигуран сам да ће Данијел бити права Српкиња на терену и да ћемо сви бити срећни када освојимо медаљу", рекао је Ђилас у просторијама КСС.

КСС јез у помоћ министарства омладине и спорта омогућио Пејџ да игра за национални тим.

Ђилас је додао да је услов да Пејџ да обуче дрес Србије био да игра без финансијских надокнада.

"Неприхватљиво је да плаћамо да неко игра за Србију и била је част једном оваквом играчу да игра. Ангажовање страних кошаркашица је пракса у свету, Шпаније има две стране играчице, а исто су урадиле Турска, Француска и друге земље.

Ђилас је поновио да се његов став по питању ангажовања страних играча није мењао од доласка на чело КСС-а.

"Играње за Србију је добровољна ствар. Никада нисмо кажњавали оне који не желе да играју и увек смо били захвални онима који су одвајали преко два месеца преко лета и ризиковали да се повреде. Марина је рекла да би Србија уз Пејџ била јача и боља, а ми смо реаговали. Верујемо да ћемо са њом остварити циљ који смо зацртали пре три године, а то је да и мушка и женска селекција буду кандидати за високе пласмане и изборе место на ОИ у Рију. Време је да женска кошарка освоји прву медаљу у историји Србије", поручио је Ђилас.

Женска кошаркашка репрезентација Србије у јуну ће наступити на шампионату Европе у Мађарској. Ривали у Ц групи су Хрватска, Летонија, Русија и Велика Британија.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести