Пут од пакла до раја младог фудбалера

Животна прича млађаног Индонежанина Мартуниса изузетна је у сваком смислу, уједно показујући да се вредним радом може постићи готово све. Једна од највећих катастрофа у

новијој историји човечанства догодила се у децембру 2004, када је 14 азијских земаља погодио цунами, неколико милиона људи изгубило је домове, а 230.000 њих и своје животе.Тада осмогодишњи дечак нашао се усамљен на забаченој плажи, тачније - мочварног дела плажене домогао се држећи се за кауч,окружен лешевима и тоталним уништењем свог родног села Тибанг, без хране, воде, али и без мајке и две сестре. Оне су се нашле међу 170.000 жртава у области Шите Куала, најгоре погођеној регије у свих 14 држава, а он је успео да преживи пуне три недеље, хранећи се инстант нудлама, флашираном водом, хлебом које је море избацило на обалу. Осамнаестог дана остао је без хране и воде, убрзо је дехидрирао и био на ивици колапса и сигурне смрти, али је онда ниоткуда 15. јануара стигао спас.

- Нисам се плашио уопште за свој живот, јер сам желео само да видим своју породицу и постанем фудбалер - рекао је Мартунис.

Мартунис се убрзо нашао на малим екранима, интервјуима и веб порталима готово свих светских медија, а, испоставиће се, кључан моменат за промену његове судбине био је дрес који је носио – дрес легендарног репрезентативца Португала Руија Коште. Логично, његова прича највише је заинтригирала људе у Португалији, укључујући и фудбалску асоцијацију ове земље, као и садашњег најбољег фудбалера света, а тада играча Манчестер јунајтеда  Криситијана Роналда.

Дечак је ускоро добио позив да дође у Португал и дружи се са националним тимом земље са Пиринејског полуострва, који су тада чинили и Луиш Фиго, Нуно Гомеш и селектор Луис Филипе Сколари. Од њих је добио дрес и лопту са потписима, слику са Кристијаном и 400.000 евра донације за своју земљу. Ипак, ту није био крај, пошто је Кристијано Роналдо, његов лични херој, одлучио да оде корак даље – сам је финансирао обнову дома где је Мартунис одрастао.

- Када порастем желим да будем као Кристијано, да постанем професионални фудбалер и играм за репрезентацију Португала - рекао је тада Мартунис.

Десет година касније, направио је корак ближе ка остварењу споменутог циља. Спортинг је објавио да је Мартунис нови члан њихове академије, да би само неколико дана касније уследио деби за У19 састав овог клуба.Мартунис је прошао пут од пакла до раја.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести