Традиционални шаховски турнир Меморијал Моме Вучићевића 5. новембра у Београду

Tрадиционални брзопотезни шаховски турнир Меморијал Моме Вучићевића 2023. одржаће се у недељу (5. новембар) од 14 часова у  београдском хотелу „Меторпол“ (сала Иво Андрић).
с
Фото: Приватна архива

Турнир се игра у спомен на Мому Вучићевића, једну од најсветлијих фигура српског шаха крајем прошлог и почетком овог века. Мома је заузимао истакнуте позиције у југословенском и српском шаху.

Био је носилац титуле ФИДЕ мајстора, пионирски шампион Југославије, омладински шампион Србије, селектор мушке шаховске репрезентације Србије… Поред шаховске каријере Мома је био изузетно успешан и у свету бизниса што му је омогућило да несебично и финансијски помаже шах и шахисте.

Међународни брзопотезни турнир који је установљен 2015. године постао је традиционалан и уједно најјачи међународни брзопотезни турнир у овом делу Европе са близу 300 учесника. Турнир негује лик и дело Моме Вучићевића. Као и сваке године турнир изазива велико интересовање шаховске јавности. Поред најбољих домаћих шахиста учешће на овогодишњем турниру су већ потврдили и бројни шахисти из других држава.

Победник првог меморијалног турнира је био велемајстор Миодрага Р. Савић из Зворника, другог велемајстор Бранко Дамљановић, трећег велемајстор Иван Иванишевић, четвртог интернационални мајстор Новак Чабаркапа из Суботице, петог  велемајстор Никола Седлак из Суботице и последњег, шестог, велемајстор Александар Инђић из Старе Пазове, иначе актуелни шампион Србије. Због пандемија Ковида турнир није одржан 2020. и 2021. године.

Организатор турнира је Шаховски клуб „Београд“, а покровитељ је породица Вучићевић.

Да организација и регуларност турнира буде на највишем нивоу побринуће се екипа искусних међународних судија из Србије и региона предвођена једним од најбољих шаховских судија на свету, Небојшом Баралићем, који је пре неколико месеци обављао и дужност главног судије на мечу за првака света између Динг Лирена и Јана Непомњишчија, а који је одржан у Астани (Казахстан).

Листа пријављених учесника се свакодневно ажурира и може се видети на следећој интернет адреси: https://chess-results.com/tnr837598.aspx?lan=1&zeilen=99999

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести