ВУЧИЋ СА ШАХИСТИМА: Троструко већи буџет за шаховски савез (ФОТО, ВИДЕО)

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је мушка шаховска репрезентација остварила огроман успех освајањем златне медаље на Европском првенству и поручио да ће буџет за шаховски савез бити троструко већи.
Tanjug/video
Фото: Tanjug/video

"Много вам хвала што сте овде. Жао ми је што нема наших жена које су оствариле фантастичан успех у Будви.

Сервантес је рекао да је људски живот партија шаха, а Михаил Ботвинил да је шах наука, уметност и спорт. Наш Светозар Глигорић је рекао да је шах борба са самим собом. Ми смо деценијама играли шах, а никада нисмо остварили успех као што је ова генерација фантастичних момака то урадила", рекао је Вучић на пријему шахиста у Председништву Србије.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Он је истакао да је Србија први пут испред Немачке и Јерменије - европски првак у шаху.

Наводећи да је шаховски савез имао буџет 16 милиона динара, Вучић је рекао да је договорено да буџет буде троструко већи, те да ће почети да се разговара о шаховском дому и да се врати шах у школе.

"Некада смо организовали такмичење и то морамо да радимо и у будућности", рекао је председник.

Вучић је истакао да је шаховски свет посебан свет и оценио је да је углед Србије драматично скочио после освајања златне медаље на Европском првенству.

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

"Што се нас тиче, ми ћемо као држава наставити да помажемо, вама честитам још једанпут", рекао је Вучић.

Он се обратио и репрезентативцу Србије Александру Предкеу, који је рођен у Русији и поручио му да је у Србији сада његов живот и будућност и пожелео му добродошлицу.

Вучић је обећао председнику Олимпијског комитета Србије Божидару Маљковић финансијску помоћ државе Комитету и додао је да очекује бар 10 медаља на Олимпијским играма у Паризу 2024.

"Сад морамо да идемо на двоцифрени број медаља из Париза. Ја се највише уздам у наше стрелце и борце, у различитим борилачким дисциплинама, али верујем да ће и у екипним спортовима бити жетва медаља. Наравно и тенисери, Новак Ђоковић пре свега", рекао је Вучић.

Селектор шаховске репрезентације Србије Миодраг Перуновић поклонио је Вучићу дрес репрезентације.

"У име пре свега ових дивних момака који су обрадовали нацију, као и Шаховског савеза Србије, желимо да вам захвалимо на подршци, разумевању, па ево сад и повећању буџета. Надамо се да ће, после овог историјског успеха, прави успеси тек следити и немојте да сумњате у нас", рекао је Перуновић.

Председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић уручио је председнику Србије медаљон будући да је, како је рекао, и Вучић шахиста.

"Бележили смо много резултата, највише организионих, а ево сад је дошао као финални овај такмичарски. Све време нашег успона држава Србија нас најозбиљније подржава и помаже", рекао је Лазић.

Он је навео да су имали Гранд при турнир, који је у класи Гранд слем турнира у тенису прошле године, а ове године првенство Европе, сениорско, појединачно.

"Имали смо први пут у историји Шаховску олимпијаду за инвалиде и све је то било подржано од стране државе Србије", рекао је Лазић.

Председник је са златним шахистима на крају одиграо и партију шаха.

Мушка репрезентација Србије у шаху освојила је златну медаљу на Европском првенству у Будви које је трајало од 10. до 21. новембра.

Српски шахисти тријумфовали су у последњем, деветом колу, након што су победили Грчку резултатом 3:1.

Шаховски савез Србије је објавио да су историјски успех Србији донели Алексеј Сарана, Александар Предке, Александар Инђић, Роберт Маркуш и Велимир Ивић.

 Такође, из Шаховског савеза Србије су навели и да је ово прва медаља са великих екипних такмичења за српски шах још од 1989. године када је мушки тим Југославије освојио сребрну медаљу на првенству света у Луцерну.

Додају и да се први пут застава Србије вијорила на победничком постољу једног екипног сениорског такмичења од осамостаљења државе 2006. године.

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести