СП ДО 19: Србија поражена од Грчке

На Светском првенству за играче до 19 година Србија је поражена од Грчке са 69:60 (15:20, 18:17, 13:10, 23:13) у трећој утакмици Светског првенства које се игра на Криту.

Грчка-Србија 69:60  (15:20, 18:17, 13:10, 23:13)

КРИТ: Арена Хераклион, судије: Ваксез (Филипини), Пасквал (Филипини), Шорт (САД).

ГРЧКА: Толиопулос 11, Лунцис 7, Котас 3, Дорси 10, Митоглу 9, Муратос 1, Скулидас 9, Цалмпурис, Билис, Стаматис 9, Папађанис 10, Чаралампопулос.
СРБИЈА: Пено 3, Аранитовић 3, Маринковић 9, Остојић 6, Р. Ђоковић 14, Стојановић 5, И. Ђоковић 2, Лазаревић 2, Симанић 5, Глишић, Вучетић 9, Миладиновић 2.

Репрезентација Србије доживела је први пораз на Светском првенству које се одржава на Криту. Изабраници селекторе Александра Бућана у борби за првом место у групи „Д“ изгубили су од домаће селекције Грчке понајвише због грешака у финишу меча и чак 23 изгубљене лопте. У веома тврдом и напетом двобоју српски јуниори су ипак већим делом меча били у вођству, али су Грци у последњој четвртини направили кључну предност и стигли до тријумфа.

Српски јуниори су имали сасвим солидан почетак утакмице, после неколико добро изграђених акција повели су су 7:2, али је убрзо уследио нагли пад. Серија грешака и скоро пет минута без поена што су Грци казнили серијом 10:0. После тајм-аута селектора Бућана, наш млади тим је успео да консолидује редове, преко Василија Вучетића и Радована Ђоковића стиге до најпре до изједначења, а тројком Војислава Стојановића и до вођства на крају прве четвртине – 20:15. Србија је до рекордне предности (24:15) стигла на почетку другог периода, али је Толиопулос са две узастопе тројке поново поравнао резултат – 27:27 (17. минут). Турбулентно прво полувреме окончано је поготком Стефана Пена иза линије 6,75 за вођство Србије – 37:33 после првих 20 минута игре.

Однос снага није се мењао већим делом треће четвртине. Обе екипе су биле прилично нервозне, пуно грешиле и тешко долазиле до лаких поена, али су репрезентативци Србије ипак чували минималну предност – 47:45 (28. минут). После дуго времена домаћа селекција је у 34. минуту преко Скоулидаса и Митоглуа прешла у вођство – 52:48. Наш тим се нешто касније после седам узастопних поена Дорсија нашао у далеко тежој ситуацији – 59:49. Покушавали су српски репрезентативци да до краја сусрета дођу до преокрета, преполовили заостатак тројком Вање Маринковића (62:57), али времена да се исправе пропусти и грешке из последње четвртине више није било – 69:60.

- Како је утакмица одмицала све више смо губили ритам што се посебно одразило на мали број постигнутих поена у другом полувремену. Велики број изгубљених лопти које се такође утицале на пораз само су последица наше неуиграности. Не бих коментарисао суђење, али боде очи податак да су Грци извели 38, а ми само 13 слободних бацања. Свесни смо да смо изабрали тежи пут до остварења наших циљева. Зато за нас Светско првенство почиње мечом против селекције Аустралије. Знамо где смо грешили, овај пораз ће свакако бити поучан и зато сам сигуран да ћемо се показати у правом светлу у елиминационим борбама. Верујем у ове момке и наш тим – истако је селектор српских јуниора Александар Бућан.

Србија у осмини финала игра са Аустралијом данас (среда) од 20 часова.

Парови осмине финала:

Египат-Шпанија
Иран-Турска
Италија-Доминиканска Република
Хрватска-Кина
Канада-Кореја
САД-Аргентина
Аустралија-Србија
Тунис-Грчка.

М. К, КСС
 

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести