Србин заразио Русе кошарком

У хладној Русији, по географији и природи ствари, најпопуларнији спорт је хокеј, а иза њега следи фудбал. Игра под обручима није међу омиљеним спортовима Руса, што се

може видети по броју гледалаца на кошаркашким утакмицама, поготово када се оде даље од Москве, иако Русија има актуелног владара Европе, московски ЦСКА, који предводи сјајни срспки плеј Милош Теодосић. Ипак, у КК Нижњи Новгород, који носи назив истоименог града, дешавају се крупне, позитивне промене у раду са млађим кошаркашким нараштајима, захваљујући једном Србину. То је Марко Несторовић, тренутно координатор свих млађих категорија за Нижегороцку област.

Марко је рођен 1981. године у  главном граду Србије. Кошарку је почео да игра у ОКК Београду, потом у млађим категоријама Црвене звезде, а наступао је и у панчевачком Динаму и Младости из Земуна. Кубурио је с повредама, па је каријеру окончао 2003. године. Али, врло брзо је кренула тренерска каријера.  - Мој први тренер из ОКК Београда позвао ме је да да будем демонстратор на једном тренингу млађих категорија – сећа се Марко. – Тренерски посао ми се допао, ту сам се пронашао, па сам уписао, потом и завршио вишу тренерску школу.

Радио је с јуниорима у Радничком са Црвеног крста,  Житко баскету где му је пулен био Богдан Богдановић, а потом га је љубав довела у Нови Сад. Упловио је у брак са Селеном Павловић, бившом кошаркашицом, која се такође бави тренерским послом. Млади брачни пар је удружио тренерско знање и ентузијазам у клубу Селекта, потом је Марко радио две године у КК Кадет, где му је један од кадета био Никола Милутинов, па две године у КК Будућност, па опет у Селекти.  Онда је уследио позив који ће, испоставиће се, променити све. Позвао га је Саша Грујић, помоћни тренер у репрезензацији Русије. - Био сам четири године тренер у кампу Нижњег Новгорода, а од 2015. године сам координатор свих млађих селекција за целу област. Бавим се обуком тренера, држим семинаре и показне тренинге, а од недавно радим индивидуелне тренинге са играчима из првог тима. Нижњи је озбиљан и амбициозан, сјајно организован клуб, а велику подршку имам и од министра спорта Нижегороцке области, легендарног руског кошаркаша Сергеја Панова.

Генерално, Руси много улажу у спорт, он је свима доступан и – бесплатан. Буyет за хокеј је убедљиво највећи, али и новца за развој кошарке има. Другачији је и систем него у Србији: док код нас има изузетно много клубова и школи кошарке, у Нижњем има четири школе и само један клуб. Рад, посвећеност и стручност се цене, па је Марку добио и испунио задатак да направи програм рада за све селекције Нижњег.  Наравно, омбиције се ту не завршавају.    - Имам уговор до 2018. године, а волео би да будем тренер првог тима Нижњег Новгорода. Такође, у Русији и даље нема велике заинтересованости, па ни условно речено кошаркашке културе. Но, Руси су такав народ, треба их само заразити... Сигуран сам да тај рецепт полако али сигурно успева – каже Марко Несторовић.

Д. Кнежић

 

Пионирски подухват(и)

Марко Несторовић је у Нижњем урадио неколико пионирских подухвата, лиге за узраст до 10 година, а под његовим вођством први пут је формирана репрезентација Нижегороцке области за четири годишта (2001. – 2004.) Успех млађих категорија неког клуба се мери бројем момака који потпишу  уговоре за први тим, а и ту има резултата, професионални уговор са КК Нижњи Новгород потписао је Георги Жбанов ( рођен 1988).  

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести