Српкиње циљају други круг

Почиње 12. европско првенство за рукометашице у Шведској.Рукометашице Србије први меч играће са селекцијом Словеније у Ховет Арени У Стокхолму

Спуштањем завесе на Игре у Рију, отпочео је нови олимпијски циклус, а прво велико такмичење за женске рукометне националне тимове је Европско првенство, које ће се одржати у Шведској, од недеље до 18. децембра. То ће бити други пут да се ово такмичење одржава у Шведској. За шампионску титулу, коју брани Норвешка, бориће се 16 екипа, разврстаних у четири групе у Стокхолму (група А), Кристијанштаду (група Б), Малмеу (група Ц) и Хелсинборгу (група Д), а финале ће бити одиграно у Скандинавијум арени у Гетеборгу. По три најбоље екипе из сваке групе наставиће такмичење и формирати нове две групе. Укрштају се групе А и Б, односно Ц и Д.

Рукометашице Србије започињу нови олимпијски циклус утакмицом са селекцијом Словеније у Ховет Арени у Стокхолму (капацитет 8.094 места), а потом ће одмерити снаге са репрезентацијама Шпаније и домаћина Шведске. Ово ће бити девети пут да наше даме учествују на завршном турниру најбољих националних тимова Старог континента. У Немачкој 1994. године нису учествовале због санкција , у Данској 1996. и Холандији 1998. се нису квалификовале, а потом су редовни учесник: Румунија 2000. (7. место), Данска 2002. (6.), Мађарска 2004. (12.), Шведска 2006. (14.), Македонија 2008. (13.), Данска и Норвешка 2010. (14.), Србија 2012. (4.), Мађарска и Хрватска 2014. (15.).

Српкиње су до сада најуспешније биле на шампионату 2012. у Београду, када су биле четврте. Пре и после турнира у Србији, наш тим није имао значајнијих резултата на европским шампионатима, а чак четири пута завршавале такмичење још у првој фази. Велико разочарање Српкиње су доживеле на претходном ЕП у Хрватској и Мађарској 2014. када су у Осијек стигле као полуфиналиста из Београда и вицешампион света годину дана касније, али је, услед раздора у екипи и свађе неколицине репрезентативки са тадашњим селектором Сашом Бошковићем, доживеле потпуни крах и после три пораза у групи заузеле претпоследње место. У међувремену дошло је до великих промена, Бошковића је након новог неуспеха на СП у Данској, где није изборена олимпијска виза, заменила Драгица Ђурић.

У Шведску Србија не путује са ореолом фаворита, али оптимизам је присутан. Освежење у виду новог селектора и промене које је Ђурић увела, могле би позитивно да утичу и Српкиње на јаком турниру. У сваком случају, женска рукометна репрезентација Србије у Стокхолму започиње нови олимпијски циклус, надамо се успешнији него претходни.  Група је тешка група, а Српкиње већ на старту имају можда и одлучујући меч.

- Све је прошло према плану, имали смо и успешан турнир у Чешкој, а у Шведску је стигло 16 здравих и орних играчица које једва чекају да почне Првенство - каже селектор репрезентација Драгица Ђурић. - Сваки премијерни меч је сам по себи тежак. Нашег првог ривала, Словенију, добро познајемо. Спремни дочекујемо тај меч. Словенија је одлична репрезентација. Велика је предност што њихов селектор Урош Брегар ради са доста играчица у клубу – Криму, током читаве године.

Она је истакла да утакмица са Словенијом битна, али не и преломна.
- Утакмица јесте најбитнија, али само зато што је прва.  Нама је свака утакмица битна и на свакој ћемо покушати да победимо. Шпанија и Шведска су јако озбиљне репрезентације. Очекивала сам да ће Шпанија подмладити репрезентацију после Рија, али они то нису урадили. То може бити и предност за нас. Почетак је олимпијског циклуса. Имамо младу репрезентацију, али не и неискусну. Имамо четири дебитанткиње (бекове Јовану Ковачевић и Марију Обрадовић, крило Жељку Николић и голмана Марију Чолић). Волим да дајем шансу младим играчицама. Заслужиле су своје место у државном тиму   – категорична је наша селекторка, а на питање чиме би била задовољна на ЕП рекла је: – Први и основни је пласман у други круг такмичења. Када то остваримо, сешћемо се и договорити, шта и како даље.

Српкиње ће на терену предводити капитен Катарина Крпеж Шлезак, којој је ово седмо велико такмичење. Репрезентације Србије и Словеније састајале су се само два пута у званичним мечевима, и то у квалификацијама за ЕП 2014 у Хрватској и Мађарској. Скор је 1:1.
– Имамо добру атмосферу и све иде добрим током. Најбитнија нам је утакмица са Словенкама. Са том победом све би било много лакше у наставку првенства. Словенија је добро познат противник. Имала си прилику да упознаш њихове репрезентативке играјући у љубљанском Криму. Урош Брегар је одличан тренер. Он прати српску репрезентацију, воли је и поштује начин на који играмо. Његов систем је нама познат. Знамо како играју, углавном је све спремљено за бекове, трче полуконтру. Не могу да нас изненаде. Важно је да играмо добро одбрану и трчимо брзо назад. Ко буде имао више стрпљења, а играо срцем, победиће – рекла је 27-годишња играчица.

Словенке се после шест година враћају на међународну сцену...
- Имаће велики мотив, шест година их није било. Пробаће да докажу да вреде, дуго нису биле на сцени, а вреде сигурно. Наш мотив је исто велики. Имамо велики број младих играчица, које желе да се докажу. Словенке јесу најслабије на папиру, али папир је папир. Неће лако допустити да се врате кући после прве фазе.

Катарина уверава да се рукометашице Србије могу са свима да носе.
– Оријентисали смо се на Словенке, али гледали смо и видео Шпаније. Не смемо да се ослонимо само на једну утакмицу, не дај Боже да крене по злу, морамо да побеђујемо и у наставку. Потребно је само да играмо препознатљиву агресивну одбрану. Шпанкиње су одличне, брзо играју, Швеђанке су домаћини, а са домаћинима никада није лако. Биће тешко, заиста, али ми се не дамо. Битно је само да играмо на високом нивоу, концентрисано. Није битно како противнице играју, битно је да ми играмо како умемо и неће бити проблема - закључила је Крпежова.

Припремио: Јово Галић
 

Словенке виде само Србију

О предстојећем мечу са Српкињама селектор Словенки Урош Брегар је кратко прокоментарисао:
– У првом делу припрема радили смо на нападу, у другом на одбрани. Спремили смо се за нападачку комбинаторику српске репрезентације и успели смо да одрадимо све детаље и припремимо за данашњу утакмицу. Биће то прва и најважнија утакмица за нас, зато смо већи део припрема посветили њој, док ћемо се за Шпанију и Шведску припремати на првенству. Припреме су биле веома успешне, имали смо одличне услове, сада су наше мисли усмерене на првенство. Сви се радујемо мечу са Србијом, а шта ће он донети, остаје да видимо – рекао је Брегар.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести