Сваким даном све боље

После осам година одсуствовања због тешке повреде леђа мр Немања Свјетличић поново се вратио у веслање, овога пута као функционер. Врхунско образовање и изванредна упућеност

 у спортску тематику били су сасвим довољна препорука члановима Скупштине да Светличића промовишу у потпредседника Савеза. Тим поводом Свјетличиће је у разговору за сајт ВСС причао о очекивањима у предолимпијској години, ширењу базе као основи за континуитет врхунских резултата, рецепту за успех српског веслања, српском спорту из угла стручног саветника Спортског савеза Србије.

- Није мала ствар бити раме уз раме са Зораном Панчићем и Зораном Јефтићем. Самим тим одговорност је још већа, а и како да не буде кад су у раду Савеза укључени још и Данко Ђунић, Дарко Мајсторовић, Ђорђе Вишацки. Ту су, наравно, и трофејни спортски стручњаци Небојша Илић и Дејан Гуслов, који у својој ризници имају импозантан број медаља. Указано ми је велико поверење, а трудићу да помогнем колико год је то могуће и потребно. Не желим да наш Савез упоређујем са другим, али код нас се тачно зна ко је за шта задужен и то једноставно годинама доноси резултате - рекао је Свјетличић.

Према његовим речима, ове године је најбитније то да што више посада избори пласман на Олимпијске игре у Рију 2016, али и да се одржи континуитет у освајању медаља на великим такмичењима. Такође, он очекује да ова сезона избаци још неког будућег озбиљног сениорског репрезентативца.

- Требало би да се сви још више укључимо у омасовљење овог спорта и ширење његове базе. Потребно је анимирати још много деце, како би и у наредним годинама имали јаку, бројну и квалитетну сениорску репрезентацију. Истраживања показују да на десеторо деце долази један квалитетан спортиста. Мислим да је у веслању ситуација још драстичнија, па сматрам да је неопходан већи број деце у почетној фази да би се дошло до квалитетног сениора. Због тога прича о ширењу базе посебно добија на тежини.

Деценију и по (1993-2007) Немања Свјетличић се бавио веслањем у Партизану и Аустрији. Упоређујући време када је он веслао и ово данашње, Немања са сигурношћу не може да каже колико се променило.
- Данас МОС много више помаже Савезу и веслачима него што је то било раније. У организационом смислу напредак ВСС је очигледан. Спортисти не морају више да размишљају да ли ће и којим превозним средством отићи на велика такмичења, што је деведесетих често био случај. Постојећа инфраструктура је значајно побољшана, направљени су и нови тренинг центри, купљено је много нових чамаца. Све у свему, дуго времена све се креће у једном позитивном смеру и сваким даном је све боље и боље - уверава мр Немања Свјетличић.

Ј. Г.
 

Спорт најбољи српски бренд

Немања је и стручни саветник у Спортском савезу Србије.
- Нико не може да порекне да је спорт најбољи српски бренд. Министар омладине и спорта Вања Удовичић из дана у дан чини све како би спортисти добили све неопходно за још боље резултате. И он сам, као бивши врхунски спортиста, зна са којим се све мукама борио и труди се да данашње генерације кроз то не пролазе. Наравно, проблема има као и свуда, али се ми из МОС-а и ШС, као кровне организације свих савеза, трудимо да их решимо, све у интересу наше деце и спортиста – истакао је Свјетличић.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести