Тежак пут до медаље за наше баскеташе

Познате су групе у женској и мушкој сениорској категорији на Светском првенству баскеташа, које ће бити одржано од 11. до 15. октобра у кинеском

Гуанyуу. Србија ће на овој највећој светској смотри имати репрезентацију у мушкој конкуренцији, која ће овога пута покушати да освоји најсјајније одличје, с обзиром на то да је на претходном СП, одржаном у Москви 2014. године, освојила сребро.

Пут до медаље биће изузетно тежак, због чињенице да ће наш тим у А квалификационој групи за противнике имати такође освајаче медаља из Москве – репрезентације Катара (злато) и Русије (бронза) и управо ће против ове две екипе играти првог дана такмичења 11. октобра. Поред наведених репрезентација, противници у групи ће још бити и репрезентације Италије (учесник четвртфинала на Европском првенсву у Румунији, одржаном почетком септембра), као и репрезентација Новог Зеланда (чији су јуниори двоструки освајачи Свеског првенства у У-18 категорији).

Светско првенство је променило формат у односу на претходна два одржана 2012. у Атини и 2014. године у Москви и учешће ће узети само 20 екипа у обе конкуренције (раније је учествовало по 24 екипе). Такође, након утакмица у групама, елиминациона фаза почиње четврфиналом (раније се играла осмина финала, као почетак елиминација), што значи да само две првопласиране екипе из сваке од четири групе иду у четвртфинале.

Група А у којој се налази наша репрезентација, у четврфиналу се укршта са групом Д, у којој се, поред домаћина Кине, налазе и репрезентације САД, Холандије, Јапана и Турске.

Подсећамо да ће за репрезентацију Србије наступати четири првопласирана играча на ФИБА 3х3 ранг листи: Душан Домовић Булут, Марко Савић, Марко Ждеро и Дејан Мајсторовић.

 

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести