Унук Страхиња иде дединим стопама

Српсколигаш из Нове Пазове већ дуже оскудева у шпиц играчима. У прошлој сезони најбољи стрелац Радничког био је одбрамбени играч Далибор Пунишић. Годинама је Раднички имао врсне нападаче и голгетере.

Памте се Јосип Бихлер, Крсто Врбица, браћа Божовић – Мирко и Милан, Мирко Рајић, Стеван Бижић па млађи: Стево Драгишић, Синиша Иванишевић, Огњен Стевелић. Први професионални играч из Нове Пазове био је брзоного десно крило Мирко Рајић (1946). Он је први професионални уговор потписао за ФК Нови Сад 1964. године.

– Било је то кад је Нови Сад испао из Прве савезне лиге, када су тренери били Ференц Арок и Фрања Позмањ. Играо сам у екипи у којој су били Каначки, Ракић, Рашић, Врбица, Болесников и други. После три године прешао сам у Вождовачки, а након неколико година друголигашког играња вратио сам се у Раднички – сећа се Мирко Рајић, један од својевремено најбржих играча у Срему.

Рајић је 1968. по анкети „Сремских новина” био најбољи фудбалер у Срему, изабран међу најбољих десет спортиста сремског савеза. Играо је десно крило, одликовао се брзином, агресивношћу, пожртвованошћу, центаршутевима и давањем голова.

– Радне обавезе нису ми дозвољавале да се  више посветим фудбалу – било је то другачије време – па сам играчку каријеру завршио 1979. положивши у Заводу за физичку културу Војводине за фудбалског тренера. Тренирао сам кадете Радничког, а 1992. од ФСЈ-а добијам диплому тренера за млађе категорије, коју су потписали Миљан Миљанић и Иван Топлак, инструктор ФИФА. Кадети Радничког у то време играли су у Квалитетној лиги Војводине.

Некада фудбалери ни изблиза нису имали данашње услове. Када је ишао да потпише уговор с Новим Садом  возио га је на мопеду секретар Радничког Раде Миловановић. Док је тренирао кадете, тим се враћао из Суботице возом до Старе Пазове, а одатле после поноћи играчи  гладни и жедни  пешице су одлазили својим кућама у Нову Пазову. За прелазак у Нови Сад Раднички је добио од Новосађана опрему за први тим. Лист „Спорт” тада је написао да је, наводно, ФК Јединство у знак захвалности поклонило Новосађанима своје десно крило Рајића.

– Тако је то некада било. Али играли смо са жаром, из љубави, пожртвовано, у скромним условима и за скромне награде – прича Рајић.

За допринос афирмацији и развоју фудбала добио је Плакету СОФК-а Старе Пазове и МСОФК-а Нове Пазове 1975. године. Звање почасног тренера ОФС Стара Пазова добио је 2009. године. Више пута је играо за фудбалску репрезентацију Срема. С обзиром на физичке и фудбалске квалитете које је имао, Мирко Рајић би у данашње време далеко догурао.

–  Рајићи нису рекли последњу фудбалску реч јер је мој 12-годишњи унук Страхиња већ стигао да игра за пионирску репрезентацију Срема. Страхиња ће тек показати све своје фудбалске могућности, а Раднички добити значајно појачање за коју годину – најављује поносни деда Мирко Рајић, незаборавно име новопазовачког фудбала.

Ј. Вуковић

 

Фале расни стрелци

- За Српску лигу баш нам мањка фудбалер профила Мирка Рајића. С њим би имали убитачан напад и ефикаснији тим - са поштовањем фудбалских квалитета Мирка Рајића примећује Остоја Кнежевић, председник новопазовачког српсколигаша.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести