За таблама 108 шахиста

Ажурирано пре 5 недеља 4 дана

У Дому ученика средњих школа у Суботици у току је 24. Војвођански шаховски фестивал младих, у организацији ШС Војводине. Учествује 108 кадета који су подељени у узрастне групе

од 8, 10, 12, 14, 16 и 18 година, посебно за дечаке и девојчице, односно јуниоре и јуниорке. Турнир је отворио председник ШС Војводине доц. др Мирослав Копања. Да све буде у савршеном реду и да се младим шахистима пруже сви неопходни услови брине доказани и заслужни шаховски радник и међународни судија из Суботице Милорад Маравић.

Игра се 9 кола по Швајцарском систему са темпом игре од 90 минута по играчу за првих 40 потеза и по 15 минута за сваког играча до краја партије. Такмичење је веома напорно, јер се сваког дана играју по две партије, од 9 до 12,30 часова и од 15,30 до 19 часова. Међу клубовима који имају своје представнике највише деце је из суботичког Спартака, чак 15 учесника. Бановци Дунав имају 9 такмичара, Капабланка из Новог Сада 8, Жаки Јожеф из Старе Моравице 7, Сомборски шаховски клуб 5, Бајша са 4 ...

После четири одиграна кола у већини група немамо јасну ситуацију на врху табеле. Фаворити су углавном оправдали очекивања и имају максимални учинак, али се још увек нису сусрели са највећим ривалима, те се праве борбе тек очекују. У групи дечака до 8 година издвојили су се Андреј Љепић и Александар Грујић са по 3 поена из 4 партије, док њихови најближи конкуренти имају поен мање. Будући да се у овој групи игра Бергер турнир у 9 кола, Андреј и Александар ће се састати тек у 8. колу да реше питање победника.

Слична ситуација је и код дечака до 10 година где су тренутно водећи Марко Милановић и Михајло Домбровски са максималним учинком од 4 из 4. И овде ће тек у дербију последњег кола пасти одлука о  победнику. Највише учесника, чак 27, има у групи дечака до 12 година, где је конкуренција прилично изједначена, што показује и стање на табели. Тренутно фишеровски резултат од 4 из 4 има Алекса Алимпић, али га у стопу прате Лука Мушкиња и Лав Пајчин са по 3,5 поена. У 5. колу састају се Алекса и Лав, што ће у многоме утицати на коначан пласман.

Међу дечацима до 14 година већ имамо јасног претендента за освајање првог места, а то је Милош М. Станковић који је победио све 4 партије и заузима челну позицију, читав поен испред осталих дечака. У 5. колу Станковић се састаје са тренутно трећепласираним Чедомиром Ђурином. Јуниори до 16 и 18 година играју у обједињеној групи са 18 учесника, где се после 4. кола на врху издвојио Арпад Кечкемети (18) са 3,5 поена, а у стопу га прате Вукашин Грчић (16), Вук Рутешић (16), Никола Скендеровић (16) и Миланко Билић (16) са по 3 поена. Биће веома занимљиво испратити међусобне дуеле ове четворице такмичара до 16 година, будући да су тренутно потпуно изједначени по поенима. Приметно је да недостају нека имена попут Вука Жегарца и Дејана Оморјана, али имамо и повратника међу такмичаре Срђана Шуковића.

И међу кадеткињама се води оштра борба јер су у многим групама девојчице врло равноправне. Две најмлађе групе до 8 и 10 година играју обједињен двокружни Бергер турнир са 6 учесница. Овде је велики фаворит Мила Раденковић која са максималних 5 из 5 крупним корацима граби ка титули. Ипак, с обзиром на то да сада тек почиње други круг такмичења у овој групи, све девојчице ће имати прилику да још једном укрсте копља са Милом и угрозе је на челној позицији. У групи девојчица до 12 година има 9 учесница које играју Бергер турнир са 9 кола. Тренутно је водећа Ања Јовановић са фишеровских 4 из 4, али треба нагласити да јој тек предстоје дуели са две највеће ривалке, Маријом Станковић и Иваном Грујић које тренутно имају по 3 поена.

Ива Узелац

 

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари