КАКАО НАЈСКУПЉИ У ИСТОРИЈИ Цене чоколаде би могле да порасту

Какао је ове недеље на робним берзама у Лондону и Њујорку достигао цену од 10.000 долара по тони, што је највише у историји, а рекордно поскупљење би могло да утиче и на цене чоколаде.
cokolada
Фото: pixabay.com

У Западној Африци, кључној области производње какаоа, је забележена трећа узастопна лоша жетва, преноси Гардијан. Гана и Обала Слоноваче, земље које заједно производе више од половине глобалног рода какаоа, су погођене екстремним метеролошким приликама које су додатно појачане климатском кризом и феноменом Ел Нињо.

Ситуација је додатно погошана због болести усева код западоафричких узгајивача и недовољног улагања у старе плантаже. Произвођачи чоколаде имају проблеме са снабдевањем, а многи упозоравају да ће морати да подигну цене својих производа или да смање паковање.

Фото: pixabay.com

Портпарол компаније Нестле је најавио да ће можда подићи цене својих производа пошто је какао данас три пута скупљи него што је био пре годину дана. Какао је, заједно са кафом, чајем и бананама, једна од основних намирница за домаћинство која је угрожена глобалним загревањем.

Истраживачи се труде да пронађу дивље сорте које су отпорније на топлоту и сушу и способне да издрже екстремније услове.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести